Gästbok

I Bokslukarens Gästbok kan ni se vilka gäster vi haft på våra evenemang genom åren. Vi är otroligt glada och stolta att vi haft så många fantastiska författare, illustratörer, musiker och skådespelare här och vill gärna dela med oss av vår glädje över att vi lyckats locka hit en så diger skara konstnärer till vår lilla bokhandel. Vi arbetar hela tiden aktivt med att bjuda in våra favoriter till lördagsevenemangen och hoppas att Gästboken växer sig tjockare och tjockare för varje år!

Gästbok 2009

12 December - Säsongsavslutning med sång, musik och julgodis!

Johanna Westman, Tomas Hirdman & Co. spelar matlåtar från nya skivan Feta & smöriga låtar med Johanna och Kökskvartetten.

Johanna lagar också smarrigt julgodis från sin fina kokbok Julgodis för små och stora sockerbagare (2008) och bjuder på smakprover i caféet.

28 November - Författarbesök

Frida Nilsson läser ur nya boken Hedvig och Hardemos prinsessa, den fjärde fristående delen i serien om den gatsmarta lantisungen Hedvig.

"Hedvig har en ny klasskamrat. Den nya har lockigt hår, långa ögonfransar, är söt som en prinsessa och kan inte knyta skosnören. Hedvig hjälper så gärna till, men när hon får höra att prinsessan heter Olle blir det pinsamt. Till råga på allt är Olle jättesnabb. Hedvig som alltid varit den snabbaste i klassen!"

Med illustrationer av Stina Wirsén.

21 November - Rymden och hjärnan

Träffa arkeologen Jonathan Lindström som berättar om sina böcker och svarar på frågor om allt tänkbart: rymden, månen, historien och hjärnan. Vi får också vara med om roliga experiment. Rekommenderad ålder från 6 år.

Allt om universum - stjärnor, galaxer och kosmiska mysterier. Följ med ut på en fantastisk resa i vårt gnistrande vackra och mystiska universum! Varför finns vi just på planeten jorden i galaxen Vintergatan, hur ser en stjärnas liv ut och hur är det: har universum ett slut?

Hjärnkoll – så funkar synen och medvetandet. I den här boken får vi veta hur hjärnan räknar ut tankar och bilder vi ser inne i våra huvuden och vad det där ”medvetandet” är för något. Vi får också experimentera med vår egen hjärna!

Allt från början - från urcell till människa. En glad och tydlig faktabok om livets uppkomst på jorden, en många miljarder år lång resa genom evolutionen från den första ensamma cellen till den första människan.

Till Månen. Varför bestämde man sig för att skicka folk till månen? Hur gick det till när de åt och gick på toaletten? Hur kändes det att vara på månen? För att inte tala om månen själv. Vad är de där mörka fälten som man ser, hur hamnade de där? Och hur fungerar det här med månen och tidvattnet på jorden? Dessa frågor får du svar på i boken.

14 November - Bebisteater

Sara Myrberg och Per Dahlström från Teater 3 besöker oss och ger ett smakprov ur föreställningen Bubbla – Liten och stor. På teater. Tillsammans. En föreställning för bebisar 6-12 månader och deras föräldrar. Varje scen blir som en bild i en pekbok. Det blir en absurd komedi för små barn som slutar med kalas och skivor till kaffet. Föreställningen vänder sig till bebisar mellan 6 och 12 månader.

7 November - Författarbesök

Eva Susso läser Lalo trummar ackompanjerad av Mischa Grind på trummor och Anna Möller på fiol. "Lalo spelar på lilla trumman och pappa på stora. En livsbejakande liten story med uppräkningseffekter och ljudeffekter - allt det som små barn älskar - med bilder som går rakt in i hjärtat."

31 Oktober - Massagesaga - sagoläsning och massage

Jeanette Milde och Sabine Rosén besöker oss och läser och visar hur man kan massera med utgångspunkt i nyutkomna bilderboken Det bor en tiger i mina händer. En massagesaga om Molly och Milo.

Beröring är viktigt för alla människor, inte minst för barn. Många som är verksamma i skolan kan intyga att den man masserar slår man inte på rasten. Det blir lugnare i klassrummet och bättre relationer mellan barnen. Jeanette Milde har tecknat och skrivit denna massagesaga tillsammans med den diplomerade massageterapeuten Sabine Rosén som har mångårig erfarenhet av massage i förskolor och på skolor. Sagan berättas medan barnen masserar varandra. Olika rörelser hör ihop med olika delar av sagan.

24 Oktober - Dubbelförfattarträff

Ulf Nilsson & Lotta Olsson gästar oss och läser ur sina respektive bilderböcker. När vi var ensamma i världen och Zucchini till en tax.

När vi var ensamma i världen är en poetisk och stämningsfull bilderbok om att för ett ögonblick bli ensam i världen, av Ulf Nilsson och Eva Eriksson.

"Jag hade just lärt mig klockan på dagis. Klockan nio, klockan tio, klockan ett, klockan två. Klockan tre brukade pappa hämta mig. Men varför kom han inte? Till sist gick jag ensam hem. Dörren till vårt hus var låst. Jag ropade på mamma och pappa. Men de var borta, jag räknade ut att de var döda. Jag satte mig på trappan och grät. Jag hade inte ens fyllt sex år och var alldeles ensam i världen..."

Zucchini till en tax är en fantasieggande bok om ord och bokstäver, där både barnet och den vuxna kan läsa och skratta tillsammans åt den underfundiga och rappa texten och de humoristiska och fartfyllda bilderna.

19 Oktober - Augustnomineringstävling

Vem vinner Augustpriset 2009 i barn- och ungdomskategorin?

Delta i Bokslukarens tävling. Besök oss på Mariatorget och gissa vilken av de sex titlarna som utses till vinnare när Augustgalan går av stapeln den 23 november. Tre vinnare belönas med presentkort, cafébesök och Augustboken.

17 Oktober - Surdegsskola för barn

Träffa Martin Johansson, hemmabagaren och brödentusiasten med omtalade brödbloggen Pain de Martin, samt författare till den nyutkomna boken Surdegsbröd.

"Jag älskar bröd. Sedan några år bakar jag också allt vårt bröd själv. Oftast med surdeg. Jag bakar klassiska rågbröd, men även ljusa bröd. Många tror att surdegsbröd alltid är mörka, hårda och kärva. Så är det inte. Några av mina bästa bröd är höga, luftiga bröd som jag bakar på surdeg av vete."

Martin har med sig surdeg och berättar hur man pysslar om den så att den lever och mår bra. Med hjälp av alla barn som vill bakar Martin minibaguetter i caféhörnan och bjuder på nygräddade smakprover. Alla små bagare får med sig en liten bit surdeg hem! Från ca 4 år.

10 Oktober - Sagoläsning

Louise Lindfors läser Hit med våra mössor av Eva Lindström.

"Sofi går med sin bror Tom och sina kompisar Mia och Marko på födelsedagskalas. Där blir det trolleri och födelsedagsbarnets pappa trollar bort deras mössor. De bara försvinner. Dessutom får de bara små, hårda, knöliga saker att äta. Till slut får de gå hem utan sina alldeles nya mössor. Men dagen efter är det någon som fastnar i hissen..."

Eva Lindströms lågmälda och skruvade humor gör läsningen av hennes bilderböcker till enastående stunder.

3 Oktober - Bokslukaren fyller 2 år!

Det blir musik, teater och sagoläsning på scenen i skyltfönstret. Vi bjuder på saft och minikanelbullar till alla små bokslukare.

Program

13:00

Mathias Lindgren, Patrik Arve och Nino Keller spelar låtar från nya skivan Bröderna Lindgren presenterar Meningen med livet.

14:00

Teater Tre spelar smakprov ur föreställningen Filippo och krokodilen.

14:30

Ulf Stark läser sin och Anna Höglunds nya bilderbok Amos och Soma - sagan om den stora kärleken.

26 September - Dinosauriedag

I sin första, Augustnominerade bok, Massor av dinosaurier, tog Sarah Sheppard med oss till de olika dinosauriegängen som regerat jorden under 165 miljoner år. I uppföljaren Varning för köttgänget får vi helt koncentrera oss på de, milt uttryckt, läskiga typerna i köttätargänget. Fantastisk dinosaurieinformation serveras med lika delar humor och fakta.

Träffa Sarah, lyssna när hon läser ur boken och passa på att ställa frågor om dinosaurier.

19 September - Författarbesök och sagoläsning

Pija Lindenbaum läser sin alldeles nyutkomna bilderbok Siv sover vilse.

"Siv har blivit bästis med Cerisia. Hon älskar henne! Cerisia har två marsvin och en hund som heter Pållan. Cerisias storebrorsa heter Elme. Själv heter Siv bara Siv. Cerisia bor i ett annat hus och nu ska Siv sova över hos henne första gången. Pija Lindenbaum skruvar till sin berättelse på sitt speciella vis, här gestaltar hon på en gång en inre och en yttre upplevelse. Det blir tokigt, roligt, lite konstigt och mycket typiskt, precis så som det är i vanliga familjer."

12 September - Musikaliskt rymdspektakel

Ensemble Yria, aktuella med rymdspektaklet Längre än längst, kommer till Bokslukaren och framför smakprov ur föreställningen, som i sin tur bygger på boken och skivan med samma namn.

Längre än längst är en musikteaterföreställning som framförallt vänder sig till barn i åldrarna 5-10 år. Ensemblen tar fasta på musikens och rörelsens pedagogiska roll. Läs mer på Ensemble Yrias hemsida.

5 September - Författarbesök och sagoläsning

Moni Nilsson och Per Gustavsson besöker oss och läser och berättar om sin senaste bilderbok Kompisen är för liten.

"Kompisen är liten och rädd. Men han har en stor och modig vän som vågar allt! Olivia vågar klippa hål med den stora saxen, hoppa högt och hon är en mästare på att sy. Själv är han liten och rädd för nästan allt, till och med för gammelfarmor. Så rädd att han inte vågar säga något när Olivia klipper av hans öra. Eller säga nej när hon frågar om hon ska sy på det igen."

29 Augusti - Roliga timmen

Skolstartstema i bokhandeln med ABC- och lättlästa böcker.

Program
Kl 13:00 - Tomas Hirdman spelar
Kl 13:30 (ca) - Högläsning av Bellmanhistorier
Kl 14-15 (ca) - Tipspromenad på Mariatorget med fina priser.

13 Juni - Säsongsavslutning för lördagsevenemang

Nina Ramsby och Mathias Lindgren spelar och sjunger låtar från Bröderna Lindgrens nya barnskiva. Nina bjuder också på eget material.

30 Maj - Lennart Hellsing fyller 90!

Träffa födelsedagsbarnet och bläddra i nyutkomna Visor och ramsor i Hellsingland - tjugo av hans mest älskade visor i en läcker presentvolym med en härlig cd. Herr Gurka, Krakel Spektakel och Selma Selleri samsas i den färgstarka sångkavalkaden. Klassiska illustrationer, skapade av Ströyer, Lindberg, Hald och Nygren sprider glans över sidorna och riktigt unga Hellsingdiggare hittar bilder av sina favoritillustratörer som Sven Nordqvist, Pija Lindenbaum och Charlotte Ramel.

Dagen firas med smakprov av små godsaker ur Hellsings oändliga matvärld!

23 Maj - Sommarlovstips

Möt Josefine Haamer von Hofsten som tillsammans med Andrea Sundstrand har skrivit Barn ombord - familjens guide till havet. Boken vänder sig till alla föräldrar som har liten eller ingen erfarenhet av båtar, men som vill kasta loss för att tillsammans med sin familj uppleva det fantastiska livet till sjöss. I boken har författarna samlat allt de lärt sig genom åren som de önskar att någon hade berättat för dem när de var nybörjare. Under årens lopp har de ramlat överbord, bränt upp halva båten, varit inblåsta utan reservmat, varit sjösjuka, seglat för långt...

Vi tipsar även om andra bra natur- och sommarlovsböcker och på leksakssidan kan ni hitta fina grejer som kan vara bra att ha på sommarens upptäcksfärder i naturen.

16 Maj - Lekande teater

Prinsissi – kanske en arabisk prinsessa eller en arabisk transvestitprins och hans Organica med efterhäng gör nedslag i verkligheten på Bokslukaren. Ett trasigt, resande sällskap som med musik, ord och levande bilder försöker förstå vilka vi är och varför vi är här. Förvirring, många ord i luften och bitar som ska på plats - en liten evighet på jorden!

Viktor Brobacke, en av grundarna till Barnens underjordiska scen, gestaltar Prinsissi.

Läs mer om Barnens underjordiska scen i Fria tidningen.

9 Maj - Riddardag med Gudrun Wessnert och Livrustkammarens riddarklubb!

Författaren och historikern från Medeltidsmuséet Gudrun Wessnert, gästar oss och berättar fritt utifrån boken Kung Arthurs värld av Kevin Crossley-Holland.

"Välkommen in i kung Arthurs värld! Här hittar du fakta kring medeltida seder och bruk, Riddarna kring runda bordet, svärdet Excalibur, trolldom och magi, torneringar och den tidens vapen, mat och kläder med mycket mera från sagornas och myternas tid!"

Efter berättarstunden får alla små riddare som vill prova en riktig riddarrustning i barnstorlek, bli dubbade av riddarklubbens hertig eller hertiginna och rita en egen vapensköld.

I samarbete med Riddarklubben, som besöker oss mellan 13 och 15.

I cafésortimentet finner ni kakor bakade efter medeltida recept.

Gudrun signerar också sina spännande böcker som alla utspelar sig i historisk miljö: Riddarböckerna Enhörningens gåta, Storfurstens dotter och Rosenborgens hemlighet. Sketna Gertrud och Kung Magnus kalas och nyss utkomna Spetshäxan och Svarta bruden.

25 April - Kalas!

Författarna till boken Kalas! (Prisma) Anna-Maria Stawreberg och Anna Gardberg kommer till Bokslukaren och delar med sig av sina allra bästa kalastips. Vi dukar upp ett pysselbord och alla barn som vill får hjälp att göra egna inbjudningskort till kalas.

Kalas! är den perfekta inspirationsboken oavsett om du vill skapa ett roligt och spännande kalas för ditt barn eller bryta vardagen med en fest för både stora och små. Här presenteras kalas på olika teman och under skilda säsonger, blandat med handfasta tips och goda recept.

18 April - Mat och musik med Johanna och Tomas

Johanna Westman lagar godsaker ur Nya första kokboken och sjunger nyskrivna matlåtar tillsammans med Tomas Hirdman.

"Jag kan inte tänka mig något viktigare, eller roligare, än att lära barn att laga mat. Nya första kokboken är större, godare och nyttigare. Fler fisk- och grönsaksrecept, fler mellanmålsrecept, register för laktosintoleranta, glutenallergiker eller vegetarianer. Fler 'matskolor' – om potatis, hur man bäst kokar pasta, varför bröd ibland inte jäser, vad man gör när man bränt sig och varför det är bra att gilla bönor. Mitt motto är att mat för barn ska vara jättegod, okonstlad och inspirerande. Den som letar kaloritabeller får söka någon annanstans. Söker man matlust har man hittat rätt! Hälsningar Johanna Westman"

16 April - Take a look at dig själv

Bokslukaren och Stockholms Stadsbibliotek bjuder in till en spännande kväll då du troligtvis kommer att upptäcka en del överraskande saker om dig själv! Utgångspunkt för kvällen är boken Take a look at dig själv av Lena Victorin.

Läs mer om evenemanget

Läs mer om boken och författaren

4 April - Högläsning och ritstund med Carin och Stina Wirsén

Carin läser En liten skär och alla ruskigt rysliga brokiga och efteråt rullar vi ut stora ritpapper så att alla barn som vill kan rita tillsammans med Stina.

"Carin och Stinas serie om 'liten skär och alla brokiga' har lärt oss om färger, siffror, prepositioner och alfabetet på ett nytt och lekfullt sätt. Den här gången handlar det om adjektiv, och riktigt ruskiga sådana! Men inte så ruskigt att det blir farligt på riktigt. Utan bara så där härligt pirrigt!"

1 April - Herman och eldsvådan

Stian Hole - norsk författare, illustratör och grafisk formgivare gästar oss och signerar nyutkomna bilderboken Herman och eldsvådan, uppföljaren till Hermans sommar som fick mycket uppmärksamhet för sin nyskapande form och egenartade språk, och bland annat vann priset för bästa bilderbok på barnboksmässan i Bologna 2007.

"Hermans sommar är över och han har börjat i första klass. En dag smyger han in i grannens trädgård. Grannen är en gammal brevbärare som kallas för Frimärksmannen. Barnen på Hermans gata är rädda för honom. Precis när Herman smugit sig in i trädgården hör han en röst bakom sig som viskar: Du törs inte. Är du en fegis, Herman? Det är Roy i fyran."

OBS! Lägg märke till veckodag och tid.

28 Mars - Zebradans

Zebradans ger smakprov ur RÄDDisor - en föreställning med dans och rörelse, kryddad med cirkusanda, skön musik och sinnliga bilder. Från 4 år.

Läs mer på www.zebradans.nu.

21 Mars - Sagoläsning med Louise Lindfors

Louise läser Lisen Adbåges nyutkomna bilderbok Kurt och Kio vill ha koja.

"Grannarna har byggt en snygg, stor koja i ett träd. Kurt och Kio vill också ha en koja. Rymlig och med utsikt! Men de har inget träd att bygga i ..."

I Kurt och Kio vill ha koja sätter Lisen Adbåge för första gången text till sina egna bilder, det blir både roligt och galet.

14 Mars - Ulf Stark läser ur Detektivpojken

Ulf Stark läser ur Detektivpojken, uppföljare till de roliga och kluriga böckerna Mirakelpojken och Krutpojken.

"Att vara deckare är inget för småglin eller klantaschel, får Ulf höra av sin brorsa och hans kompisar. Men ingenting får stoppa den smartaste detektiven av dem alla, Detektivpojken, om han så måste utföra brottet på egen hand."

7 Mars - Gorillastund

2008 års Augustvinnare Jakob Wegelius kommer till Bokslukaren och läser ur olidligt spännande äventyrsberättelsen Legenden om Sally Jones.
Från 7 år.

"Detta är en historia om olösta brott i fjärran, dimhöljda städer. Det är en historia om slug ondska i feberheta djungler och om trofast vänskap på stormande oceaner. Det är en historia om längtan, hopp och grymma svek. Detta är legenden om Sally Jones."

24 Februari - Årets bokrea

Mellan den 24 februari och 17 mars pågår årets bokrea hos Bokslukaren. Vi har plockat ihop ett spännande och varierat reasortiment. Ordinarie reatitlar blandas med unika titlar som bara finns hos oss.

21 Februari - Sagoläsning och musik

Författaren Martin Widmark gästar oss och läser ur sin bok Ellas Café, sedan blir det sång och musik med bandet Jet Set Sweden och Caroline af Ugglas.

"Gästerna på Ellas Café är av varierande slag. Det är den boxande damen, den bonniga familjen, reggaebarnen och inte minst Ella själv. Alla har de en historia att berätta i form av en sång."

14 Februari - Alla hjärtans sånger

Bokslukarens kära favoritsångerska – Louise Lindfors gästar oss på alla hjärtans dag! Denna gång blir det kärlekssånger i caféet.

7 Februari - Helge Skoog gästar Bokslukaren igen!

Det blir högläsning ur Åke Holmbergs klassiker Ture Sventon i öknen som nu kommit i nytryck. Säkerligen slukar han också goda minitemlor från caféet... Alla åldrar.

31 Januari - Deckardags

Petrus Dahlin läser ur sin nyutkomna kapitelbok Motorsågar i Björkhagen. Ålder 6-9 år.

"Kalle Skavank och Dilsa är tillbaka med ett nytt spännande mysterium! Vad är det egentligen som har hänt med träden i Björkhagen? Kalle Skavank och Dilsa är Stockholms södra förorters i särklass coolaste detektiver och ett oslagbart team när det gäller att lösa svåra fall. Böckerna är lättlästa med många illustrationer av Sofia Falkenhem. Perfekta pusseldeckare för nybörjarläsare och andra som gillar spänning!"

24 Januari - Lejon på stan - en föreställning med Finn Zetterholm

Kom och följ med bland virvelvisor och lejonsvansar! Ett klösande musikspektakel fyllt av skratt, fantasi och sång, baserat på bilderboken Lejon på stan.

17 Januari - Bubbla, Teater Tre

Teater Tre gästspelar med Bubbla - en föreställning för bebisar mellan 6-12 månader. Vi får se ca 15 minuters smakprov i Bokslukarens café. Rekommenderad publik är 10-12 barn med föräldrar, kom gärna i god tid om ni vill få plats!

Gå in på Teater Tres hemsida och titta på en liten videotrailer. Där hittar ni också spelschema för vårens föreställningar på Rosenlundsgatan.

10 Januari - Sagostund

Louise Lindfors tar plats i sagofåtöljen och läser Jan Löfs senaste bilderbok Matildas katter. Från 1 år.

"För de yngsta kattälskarna, mycket bild med lite text! Matildas katter är stora, gula, randiga och mysiga. Men det händer ändå att andra människor blir lite rädda för dem ..."