Gästbok

I Bokslukarens Gästbok kan ni se vilka gäster vi haft på våra evenemang genom åren. Vi är otroligt glada och stolta att vi haft så många fantastiska författare, illustratörer, musiker och skådespelare här och vill gärna dela med oss av vår glädje över att vi lyckats locka hit en så diger skara konstnärer till vår lilla bokhandel. Vi arbetar hela tiden aktivt med att bjuda in våra favoriter till lördagsevenemangen och hoppas att Gästboken växer sig tjockare och tjockare för varje år!

Gästbok 2011

9 December - Fredagsmys med Prinsessans rockband!

Smygstarta helgen hos oss på Bokslukaren. Vi får besök av Per Gustavsson som gjort bilderböckerna om den äventyrliga prinsessan. Med sig har han rockbandet som spelar låtar i caféhörnan där vi dukat fram popcorn och saft.

Passar alla åldrar. OBS dag och tid!

Läs mer om Prinsessans Rockband.

26 November - Julgodisbakning med Johanna Westman

Träffa Johanna Westman och provsmaka hennes julgodis i caféet.

Att laga mat är roligt men det är ju nödvändigt. Att göra godis och konfekt är helt överflödigt, onyttigt, onödigt och fullkomligt underbart! Just därför måste man göra massor, tycker Johanna Westman.

Prova annorlunda knäck med apelsin eller choklad, barnsligt god kola som smakar citron, saffran eller lakrits. Smaka på trillingnöt, wienernougat och mozartkulor. Och för den som tänker i GI-banor finns också flera lockande godisbitar, som chokladdoppad physalis eller frukt- och nötbollar.

Med hjälp av alla dessa härliga julgodisrecept kan såväl stora som små sockerbagare ge julens gottebord "extra allt"! Hemgjort godis ligger i tiden. Hellre goda onyttigheter gjorda med kärlek än med konstgjorda tillsatser!

Johanna Westmans Julgodis är en nyutgåva av samma bok från 2008, med nya recept på bland annat kardemummakringlor, julmacarons med lingonkräm och parmesan- och hasselnötskakor.

12 November - Sång och musik med Louise Lindfors och Klas Gullbrand

Min lilla skattkammare - visor för de små

Det här är den fjärde delen i serien och innehåller ett urval av våra mest älskade och välkända barnvisor som Bä, bä vita lamm, Gubben i lådan, Kaninvisan och många fler. Illustrationerna är gjorda av Catarina Kruusval, och på den medföljande CD:n framför de guldskivebelönade artisterna Louise Lindfors och Klas Gullbrand bokens alla 22 sånger. Andra medverkande på skivan är Carl Bagge på klaviatur och Moussa Fadera på trummor.

29 Oktober - Temmeldags!

Helge Skoog läser ur Ture Sventon i Stockholm, signerar böcker å Åke Holmbergs vägnar och slukar mini-temlor i caféet.

"Julen står för dörren i Vasastan. En morgon, precis efter avslutad julstädning, upptäcker fru Eriksson att någon har gått in med leriga skor. Lite senare hittar hon en stor lortig hatt i köket. Och snart görs ytterligare en ryslig upptäckt -juvelerare Erikssons nyckelknippa saknas. Juveleraren bestämmer sig för att söka upp en skarpsinnig och djärv privatdetektiv. Ture Sventon är naturligtvis det självklara valet. Sventon tar sig genast an fallet. Den lortiga hatten tyder på att Slarviga Svante varit i farten, och han är med i den berömda Stora nysilverligan. Denna tjuvliga har länge varit en plåga för stadens juvelerare. Den ena butiken efter den andra har fått sina lager tömda. Ligans specialitet är att stjäla nycklar... Sventon får tre medhjälpare i det ytterst farliga spaningsarbetet - juvelerare Erikssons två barn samt den trogne herr Omar, som rest till Stockholm för att få uppleva en äkta svensk jul!"

15 Oktober - Tårtan med Carl Johan De Geer

Carl Johan De Geer berättar om och signerar nyutkomna boken Tårtan, 70-talet och jag, samt DVD-boxen som innehåller Tårtan, Privatdetektiv Kant och Doktor Krall.

"Den numera kultförklarade tv-serien Tårtan blev utskälld när den sändes första gången i början av 70-talet. De fattiga filmnördarna Carl Johan De Geer och Håkan Alexandersson som skapat serien var förvånade; det hade inte varit deras mening att provocera. I Tårtan, 70-talet och jag skriver Carl Johan De Geer om en okonventionell inspelningen på ett otrendigt Södermalm, om tidsandan och om hur ett verk kan gå från utskällt till upphöjt. Det handlar om skådespelarna som var övertygade om att det inte skulle bli något av det hela, en improviserad dialog och ett filmintresse som överskuggade politiska agendor. Det är också en uppgörelse med bilden av 70-talet som bekymmerslöst och soligt, och ett försök att sätta in Tårtan och egna personliga erfarenheter i den kontexten. Som De Geer säger: Jag skrattade hela vägen till kronofogden. I boken ingår tv-seriens kompletta dialog, som för första gången finns utskriven. Vi får även ta del av en stor mängd foton från inspelningarna, tagna av Carl Johan De Geer själv."

1 Oktober - Bokslukarens 4-årskalas

12:30 - Sagoläsning - Louise Lindfors läser bilderboken Apan och jag av Eva Lindström.

13:00 - Lennart Hellsing och tre elever från Musikhögskolan i Stockholm läser ur boken, spelar och visar hur olika instrumenten kan låta!

Det är många instrument som samsas i en symfoniorkester. Trumpeter, klarinetter, flöjter, fioler, fagotter... Lyssnar man noga kan man höra kontrabasen brumma som en björn och hur oboen får en kobra att dansa i Samarkand. I Drillar och draköron - boken om instrumenten får du genom bild, text och musik uppleva dem alla. Med boken följer en CD där Göteborgs Symfoniker framför klassiska stycken av kända kompositörer som Mozart, Beethoven, Debussy och Alfvén.

14:00 - Vattenmannen & Speed rullar in med sin fantastiska vagn och spelar låtar från nya skivan!

Läs mer om Vattenmannen & Speed.

17 September - Jujja Wieslander läser Mamma Mu läser

Vi får besök av Jujja Wieslander som är tillbaka med en ny finurlig berättelse om radarparet Mamma Mu och Kråkan.

"Kråkan pekade på Mamma Mu. Hmm vad gjorde DU i natt om jag får fråga??? Jag såg nog att du kom hem i BILEN!!! Mamma Mu tog sin bok i famnen och blundade. Jag var på blibluteket. Jag läste, sa hon längtansfullt. Kor kan inte läsa böcker. Kor SKA inte läsa böcker! Kor ska vara hemma!! Krax! Kråkan sjönk ihop på marken. Varför kan inte du göra lite vanliga saker, cykla och klättra i träd och sånt? sa han ynkligt. Det är så musigt med böcker Kråkan. Om man kan läsa, så kan man få veta nästan allting!"

10 September - Författarbesök och smygsläpp

Pija Lindenbaum läser Gittan gömmer bort sej.

Pija Lindenbaum är tjugohundratalets stora förnyare av bilderboken. På tio år har hon har skapat sju unika bilderböcker med oförglömliga porträtt av barn från vår tid; Gittan, Åke, Kenta, Lill-Zlatan, Siv och deras respektive vänner.

2011 har Pija Lindenbaum återvänt till en av sina mest älskade och omskrivna karaktärer, Gittan. Den nya boken, Gittan gömmer bort sej, tar på ett subtilt sätt upp känslorna skuld och skam. Grannflickan Hjördis vilda lekar och infall driver fram ett crescendo av känslostormar som oförskyllt går ut över Gittan. När Gittan dessutom är den som får skäll av Hjördis barnflicka, Puma, drabbas hon av en förlamande känsla av rädsla och skam och rusar gråtande därifrån. Hon kan aldrig berätta för någon vad som hänt. Nu vill Gittan bara gömma bort sig.

Bokens raffinerade bildspråk skildrar outsagda känslor och relationer som visar både Gittans fascination och beundran för Puma, som har fina tatueringar, och hennes överseende med den impulsiva Hjördis, som behandlar de små dagbarnen som leksaker bakom Pumas rygg. Här finns massor att fundera vidare på.

Pija Lindenbaum rör sig obehindrat mellan olika samhällsklasser och miljöer i sina böcker och lyfter fram tidens brännande frågor i ljuset. Vi känner igen både oss själva och varandra i barnen, deras familjer, dagis, vänner och medmänniskor. Hennes böcker är litterära universum där bild och text, humor och allvar smälter samman och skapar läsupplevelser och bjuder på stor bilderbokskonst.

28 Maj - Författarbesök Björn Bergenholtz

Björn Bergenholtz berättar om sina två faktabilderböcker Känn igen 25 fiskar och Känn igen 25 blommor.

"Lär dig känna igen fiskarna. Inte bara några få. Och inte heller jättemånga. Men alldeles tillräckligt många för att du ska känna dig riktigt duktig. 25 stycken!"

Känn igen 25 fiskar berättar och tipsar om några av de vanligaste fiskarna i våra sjöar, åar, bäckar och i det stora, stora havet. Från små spiggar och sillar till torskar och gammelgäddan själv. I korta faktatexter berättar Björn Bergenholtz om stort och smått som kan vara roligt att veta. Dessutom har han massvis med handfasta tips och små knep på hur man lättast känner igen de mest representativa arterna. För hur ser man egentligen skillnad på en abborre och en mört? Vad är det som skiljer en gädda från en näbbgädda? Kan en fisk väga över hundra kilo? Vilken fisk är giftig? Och finns det hajar i svenska vatten?

I Känn igen 25 blommor beskrivs blommorna som växer längs stigen, i skogskanten och ute på ängen. Med tydliga bilder och korta texter berättar och tipsar han på ett mycket personligt sätt om de mest representativa arterna. Från vårens första tussilago och liljekonvalj till midsommarblomster och prästkrage. Men hur vet man att det är en tussilago och inte en maskros? Vad skiljer en blåsippa från en blåklocka? Kan man äta vissa blommor? Hur dags går den vita näckrosen och lägger sig på kvällen? Och visste du att humlorna använder blåklockorna som paraply?

Från ca 3 år.

21 Maj - Malins kakor

Träffa Malin Landqvist, författare till nyutkomna boken Svenska kakor och desserter. Malin bjuder på små smakprov och delar med sig av sina baktips i caféet.

"I boken finns klassiker från de fyra årstiderna, som vårens semlor och påsktårta, en härligt somrig jordgubbstårta och bäriga desserter, höstens ugnsbakade kaneläpplen och julens pepparkaksbak och saffransbullar. Det här är en kokbok full med enkla recept, men vi får också lära oss hur man lyckas med mer avancerade bakverk som wienerbröd, chokladbiskvier och prinsesstårta."

Malin Landqvist har i många år arbetat med att förnya det klassiska svenska köket, bland annat i succéserien En god jul, En god sommar och En god höst, och nu senast i den stora boksatsningen i samarbete med Expressen och Allt om mat där hon medverkat i redaktionen och skrivit recepten till flera av böckerna. Hon är dessutom återkommande matskribent i tidningen Vi.

Joel Wåreus är en av våra mest väletablerade matfotografer, med flera böcker och många matreportage i bagaget.

Passar alla åldrar.

14 Maj - Författarbesök Stina Wirsén

Stina Wirsén läser ur sina senaste bilderböcker för de allra minsta: Bang! och Aj!.

7 Maj - Sagoläsning och musik

Per Gustavssons sjätte bok Prinsessans rockband om den handlingskraftiga hjältinnan innehåller en CD med 10 rockiga prinsess-sånger!

"En gång hade Prinsessan ett rockband som turnerade land och rike runt. Visst vore det väl roligt att sätta ihop bandet igen? Särskilt nu när prinsessan Vera inte får någon publik till sin dansbana eftersom hon inte har något band. Prinsessan letar upp sina forna bandkamrater – trollkarlen, Prinsen, skelettet. Sen fattas bara draken. Men det finns ett problem. När draken trummade blev han så i gasen att han ofta eldade upp både instrument och publik. Om Prinsessans rockband ska återuppstå måste detta lösas. Men prinsessor är ju fiffiga, och väldigt bra på att lösa problem."

30 April - Matlagning med Johanna Westman

Johanna berättar om sin nya kokbok Första måltidsboken och lagar smakprover i caféet. Uppföljaren till Första och Andra Mosboken är perfekt när barnet ska gå från mos till riktig mat.

Provsmakning till alla små hungriga!

28 April - Matbokprat

Bokslukarens matbokprat i samarbete med Allebarnsrätten.

Läs mer

16 April - Författarbesök Ulf Stark

Högläsning ur Varulfspojken.

"Vad händer om man blir biten av en varulv? Man blir en varulv själv, förstås. Och det just vad Ulf blir. En Varulf! Det spelar ingen roll att brorsan säger att det var han som bet honom. Hur ska Ulf nu kunna låta bli att äta upp sin familj när det snart blir fullmåne? Men pappas tandsköterska vet botemedlet: sardiner och mariekex."

Varulfspojken är den femte boken i den svit som började med Mirakelpojken, och liksom de tidigare böckerna handlar även denna om den eviga lillebrorsan Ulf och hans kamp för att erövra lite plats i storgrabbarnas värld.

15 April - Matbokprat

Bokslukarens matbokprat i samarbete med Allebarnsrätten.

Läs mer

9 April - Författarbesök Majken Pollack

Högläsning ur bilderboken Emblas universum.

Embla bygger en rymdraket. Lillasyster Anna vill också vara med, men hon får inte säger Embla. "Absolut inte!" Mamma försöker medla, men Embla tycker inte att hon förstår. "Jag är hela universum och Anna får inte plats." Men kanske blir det lite ensamt att vara för sig själv i rymden?

I barns lek kan vad som helst hända - och gör det också! Embla är allting i rymden, och hon är också hela trädet och den största boken. Och lilla syster Anna får verkligen inte plats någonstans. Till slut får både mamma och Anna konstatera att "ja, då är det så det är". Men när de försvinner ut i köket för att laga mat, blir det plötsligt väldigt tyst och tomt i Emblas universum. Kanske kan Anna vara en liten, oupptäckt stjärna trots allt?

Sara Lundberg fångar i sina illustrationer kontrasten mellan den fyrkantiga verkligheten med alla sina begränsningar, och den fritt flödande fantasin. Lika konsekvent som Embla själv målar hon här.

Miljömärkt med Svanen och FSC.

2 April - Musik med Vattenmannen och Speed

"Vattenmannen (Tomas Hirdman) och Speed (Robert Cronsioe) är två goda vänner som lever på havets botten. Där spelar de tillsammans, pratar kärlek eller resonerar om det fantastiska med vatten. Speed kan det mesta, och svarar på ett kul sätt. Men han kan inte allt. När det blir för krångligt måste han och Vattenmannen ta sig upp ur vattnet för att ta reda på svaren."

Vattenmannen och Speed är en musikteaterföreställning som spelats för barn i lågstadiet. Nu blir det film och inslagen ska börja sändas i vår på Bolibompa.

1 April - Matbokprat

Bokslukarens matbokprat i samarbete med Allebarnsrätten.

Läs mer

26 Mars - Författarbesök Emma Adbåge

Träffa författaren och illustratören Emma Adbåge som läser bilderboken Leni blir en bebis.

"Leni är vuxen ibland och barn ibland. Nu har Leni blivit en bebis. Att det ska vara så svårt för pappa att förstå! Först är allt som vanligt. Leni ligger i sin säng och lillebror Sigge ligger i sin spjälsäng. Men allting är inte som det brukar. Någonting har hänt. Plötsligt vet Leni vad det är som har hänt. Hon har blivit en bebis förstås! Nu kan inte Leni klä på sig, eller kissa på toaletten eller gå själv ... Konstigt, tycker pappa, du ser inte alls ut som Sigge. - Men jag är en bebis, säger Leni. Fast det syns inte, det bara känns."

19 Mars - Författarbesök Anna Ehring

Anna Ehring läser ur Kickflippar och farligheten, uppföljaren till Augustnominerade Syltmackor och oturslivet (2010).

"Det kryper en skräck mellan husen i del två i slukarserien Drakhjärta. När skolan börjar i augusti känns Nisses liv helt okej. Tills Tage reser bort och Nisse istället börjar åka bräda med Josef efter skolan. Det blir inte så mycket rullbräda under sommaren. Små retliga gruskorn ligger i vägen hela tiden. Istället åker Nisse och Tage och badar. Ibland följer Saga och Rut med. När höstterminen drar igång ligger Tages Turkietresa som ett mörkt moln över Bagarmossen. Men innan han åker hinner Nisse fylla tolv, och av pappa får han en egen dator. Och plötsligt är världen nära. Också Harrys utblick förändras när han larvar omkring på fönsterbrädet med pappa Rolands kikare och spanar ut på världen. Bandet slutar repa när Tage rest, och istället verkar det som om Josef kan bli en kompis. Det trodde Nisse aldrig, att klassens buse vill lära Nisse Berg skejta i rampen borta vid skogsbrynet. Men Josef sviker. Och Nisse får lära sig den hårda vägen att folk inte är så som man trodde att de var. Att det finns olika verkligheter. Tur och lycka att Harry är generös med goda råd."

26 Februari - Författarbesök - Jo Salmson

Jo Salmson läser ur De stulna barnen. Spännande och lättläst fantasy i en ny serie av författaren till succéserierna Drakriddare och Almandrarnas återkomst. Med svartvita illustrationer i mangastil av Natalia Batista.

"Sol förstår plötsligt att den plats hon sett som sitt hem tillhör fienden. Som liten rövades hon bort och har hållits som gisslan, långt bort från sitt eget folk. Ovetandes om sin dramatiska bakgrund växer Sol upp i en stor villa ute på landsbygden. Trots att hon tillhör tjänstefolket är husets son Arel och hans studiekamrat Eno hennes bästa vänner. Så länge de kan minnas har de smitit undan från de vuxna för att få vara tillsammans. Snart ska Arel och Eno lämna villan för att fortsätta sin utbildning på annan plats. Och av en händelse får Sol veta varifrån hon kommer! Den kunskapen vänder upp och ned på allt. Vem är egentligen vän, och vem är fiende?"

19 Februari - Gästspel av Stockholms Stadsteater

Salong normal - Vad är det att vara normal? Finns det ens något som är normalt? Eller någon som är normal? Normal - vad betyder det egentligen? I Salong Normal – en intim musikföreställning för en publik från 7 år - djupdyker vi, med sånger och filosoferande, i hur det kan kännas att inte passa in, att kanske vara en smula annorlunda, eller bara som de flesta, vara helt normalstörd.

Läs mer på Stadsteaterns hemsida.

12 Februari - Teater Pero gästspelar

Hemligheternas skog eller Jakten på den försvunna stjärnan - En musikalisk föreställning för alla från 5 år.

Hemligheternas skog är en rolig föreställning som med lekfull ordrikedom drar med publiken på ett äventyr som inte liknar något annat. Vi får möta en ful och fnissig liten mussla, en bläckfisk som har slut på bläck, två skönsjungande sjöjungfrur och visdomens träd som berättar att man faktiskt vågar gå genom mörkret om man bara lär sig att lita på sin fantasi.

Läs mer på Teater Peros hemsida.

5 Februari - Sagoläsning med Louise Lindfors

Louise Lindfors läser Lisen Adbåges nyutkomna bilderbok Stor-Emma.

Stor-Emma handlar om det där jobbiga, när föräldrarna ska på middag hos kompisar som har barn i nästan samma ålder som man själv. Och tycker att man kan väl leka så att dom vuxna får prata. Fast leka kan man inte alls, för Stor-Emma är jobbig och ska bara bestämma och låser in en och härmas och ljuger. Men sen, när man faktiskt börjar ha lite roligt ända, då tycker föräldrarna att det är dags att gå hem!

En färgstark och finurlig bilderboksberättelse med hög igenkänningsfaktor och mycket värme.

22 Januari - Bokslukarens bok blir pjäs!

Dockteatern Tittut ger smakprov ur föreställningen Nu är vi gorillor låssas vi. Hösten 2008 gjorde Bokslukaren en jubileumsupplaga av boken i samarbete med Barbro Lindgren. Den 29 januari är det premiär för teaterföreställningen! Rekommenderad ålder 2-6 år.

Läs mer på Tittuts hemsida.

8 Januari - Gästspel av Teater Tre

Sara Myrberg och Per Dahlström från Teater Tre gästspelar med en trailer från föreställningen Bubbla, en komedi som vänder sig till bebisar mellan 6 och 12 månader.

"Spännande, fantasieggande och välgjord scenkonst…Det blir uppenbart att bebisar inte skiljer sig särskilt mycket från övriga publikgrupper. De uppskattar spännande, fantasieggande och välgjord scenkonst. På Bubbla sitter de käpprakt uppmärksamma, stenhårt koncentrerade, fnissar till eller fnyser belåtet. Och vill nog se Bubbla en gång till!" - Karin Helander, SVD

Läs mer på Teater Tres hemsida.