Gästbok

I Bokslukarens Gästbok kan ni se vilka gäster vi haft på våra evenemang genom åren. Vi är otroligt glada och stolta att vi haft så många fantastiska författare, illustratörer, musiker och skådespelare här och vill gärna dela med oss av vår glädje över att vi lyckats locka hit en så diger skara konstnärer till vår lilla bokhandel. Vi arbetar hela tiden aktivt med att bjuda in våra favoriter till lördagsevenemangen och hoppas att Gästboken växer sig tjockare och tjockare för varje år!

Gästbok 2010

18 December - Astronaut Christer Fuglesang landar på Bokslukaren!

Hör Christer berätta om sin barnbok, Rymdresan - Markus och Marianas äventyr med farbror Albert, och svara på frågor om rymden.

"De båda syskonen Markus och Mariana hälsar på sin farbror Albert en dag. Han har alltid något spännande på gång, men inte kunde de ana att han byggt en alldeles egen rymdraket. Plötsligt är alla tre på väg rätt ut i universum, och färden går mot Mars. Farbror Alberts rymdteleskop är till och med bättre än Hubbles. Allt som de får se och uppleva överträffar deras vildaste fantasier."

Astronauten Christer Fuglesangs första barnbok Rymdresan är en spännande rymdberättelse med illustrationer av den väletablerade barnboksillustratören Alvaro Tapia. Christer Fuglesang är docent i partikelfysik och den första svenska rymdfararen. Han har en mycket gedigen bakgrund som forskare och har även varit verksam vid CERN under många år.

11 December - Boulevardteatern gästspelar

Boulevardteatern gästspelar med ett smakprov ur föreställningen Hur långt når Alfons? (4-8 år). Hos Bokslukaren säljs biljetter till föreställningen tillsammans med Gunilla Bergströms bilderbok till förmånligt paketpris. Fin julklapp!

Läs mer om pjäsen på Boulevardteatern.

27 November - Julpyssel de Luxe

Författaren till Julpyssel de luxe - Josefin Ekman, visar hur man gör annorlunda julpyssel. Vi dukar upp ett bord med material så att barnen kan prova själva.

"Julpyssel de luxe är en lustfylld inspirationsbok för dig som tycker att pysslandet är en minst lika viktig del av julen som Kalle Anka, och som ser paketinslagningen som ett tillfälle att få användning för hela scrapbookregistret. Men glöm livströtta halmbockar och förutsägbara pappershjärtan – i Julpyssel de luxe har pysslet tagit steget in i ett nytt millennium."

20 November - OBS! Inställt - Kom in och ät! Matlagning & provsmakning

Inställt på grund av sjukdom. Håll utkik i Kalendariet efter nytt datum.

13 November - Högläsning med Barbro Lindgren! Musik med Bröderna Lindgren & Patrik Arve!

Loranga, Masarin och Dartanjang seriealbum i färg. Barbro läser och sedan blir det musik från kommande skivan med Bröderna Lindgren.

Loranga, Masarin och Dartanjang galopperar äntligen in på seriearenan med vardagsdramatik och galna upptåg i en livfull och färgsprakande skildring av Barbro Lindgrens 70-talsklassiker. Genom Sara Olaussons lekfulla bildberättande skildras karaktärer och miljöer med humor och värme.

"- Loranga, Masarin och Dartanjang handlar egentligen om min egen familj. Loranga var min man och Masarin en blandning av våra söner. Eftersom Sara är min systerdotter och medlem i Loranga-familjen är det väldigt roligt att just hon ritar serien om dem." (Barbro Lindgren)

Barbro Lindgren och Sara Olausson har tidigare gett ut serieböckerna Allt är farligt! och Hjälp! (den senare tillsammans med Nina Hemmingsson). Sara gick ut Konsthögskolan i Stockholm 2007.

6 November - Ryslig lördag

Thomas Halling och Andreas Palmaer läser läskiga böcker på Alla helgons dag.

Kuslig kväll (text Thomas Halling, ill. Sofia Falkenhem)
Oskar, Maja och Linus hittar en kattunge i buskarna. Kanske är det den gamla gummans katt? På kvällen går Maja till gumman och lämnar kattungen. Hela lägenheten är full av katter och Maja tycker att gumman verkar både konstig och elak. Nästa eftermiddag tar hon med sig Linus för att spionera - och plötsligt är de mitt i ett rysligt actionäventyr.

Läskigt läge (Text Thomas Halling, ill. Sofia Falkenhem)
Det är sommarlov och Oskar, Maja och Linus har fått lov att åka och bada vid sjön, bara de är försiktiga och kommer hem senast klockan fem. Men så råkar de få syn på det gamla slottet Granhult som ligger på vägen. Och det ena leder till det andra. Plötsligt är de inne i slottet, mitt i ett skräckfyllt äventyr. Det visar sig nämligen att det spökar på Granhults slott.

Varulvsboken (Text Andreas Palmaer, ill. Peter Bergting)
Idag är det väl ingen som på allvar tror att det finns varulvar, men så sent som för 200 år sedan trodde man fortfarande att varulvar fanns och att människor kunde förvandlas till varulvar på olika sätt.

Zombieboken (Text Andreas Palmaer, ill. Peter Bergting)
Även om zombier inte finns på riktigt vill man ju veta mer om dem. Här får vi lära oss enkla knep hur man kan känna igen en zombie, vi får veta vad zombier är och var de kommer ifrån. Rekommenderad ålder från 8 år.

23 Oktober - Pyssel med Emma Virke

Illustratören och bilderbokskonstnären Emma Virke läser ur sin bilderbok Brevet till månen och pysslar sedan med alla barn som vill.

"Tror du att månen känner sig ensam? Det undrar Moa, huvudperson i Emma Virkes bilderbok Brevet till Månen. Så Moa skriver ett brev för att ta reda på saken. Med hjälp av riktigt många frimärken kommer det kanske fram? Eller också blir det upptakten till ett oväntat äventyr!

Moa funderar över månen. Tänk att den följer med var man än går! Men känner den sig inte ensam, där uppe? Hon vill åka dit, men pappa säger att det inte går. Det är för dyrt, tycker han. Så Moa skickar ett brev istället, och får ett svar som ingen hade väntat sig!"

Emma Virke är verksam som illustratör, grafisk formgivare och bildkonstnär. År 2009 vann hon Natur & Kulturs bilderbokstävling med sina underbara illustrationer till Eva Lindströms Mops. Med Brevet till Månen debuterar Emma Virke som författare, och ger oss fler illustrationer fyllda av samma överrumplande humor, drastiska vändningar och underfundiga detaljer.

16 Oktober - Unga Dramaten gästspelar

Skådespelarna Karin Bengtsson och Melinda Kinnaman besöker oss och spelar smakprov ur Unga Dramatens kommande barnföreställning Lilla Stormen av Kristian Hallberg. Fritt efter Shakespeares Stormen

Miranda och hennes pappa Prospero har hamnat på en ö långt borta. Han vill nämligen ha henne helt för sig själv, så mycket tycker han om henne. Men snart börjar Miranda sakna sin mamma, sitt rum och sina kompisar. Luftanden Ariel, som kan trolla, vill inte alls dela sin ö med en desperado och hans barn. Det snälla monstret Caliban vill däremot gärna ha sällskap, men han tycker att det är jobbigt att Prospero lyssnar så dåligt på Miranda. Hon vill ju inte stanna där! Om man älskar någon måste man väl lyssna på den personen? Kanske kan Ferdinand, som rymt hemifrån men ångrat sig, hjälpa henne att komma hem?

Lilla Stormen är en barnpjäs om att upptäcka att även ens föräldrar är människor som alla andra. Historien utgår från Shakespeares Stormen.

8-10 Oktober - Underbara Barn mässan

Bokslukaren medverkar på mässan som enda bokhandel. Hos oss hittar ni de böcker som föreläsarna och seminariedeltagarna skrivit och ett urval av våra egna bokfavoriter.

Vi får besök av kokboksförfattaren Josefine Haamer von Hofsten alla tre dagarna. Hon lagar mat till de allra minsta från sin bok Josses barnmat (Jure förlag) och bjuder på smakprover.

Öppettider:
fredag kl 10-18, lördag kl 10-18, söndag kl 10-17.

Josefines provsmakningar:
fredag kl 15:30, lördag kl 12:00, söndag: kl 12:00.

Läs mer:
www.underbarabarn.com
www.jossesbarnmat.se

2 Oktober - Treårskalas för Bokslukaren!

Bokslukaren fyller tre år och firar hela dagen med uppträdanden och saft och kakor till alla små bokslukare.

Program

13:00

Sång och musik med Louise Lindfors och Klas Gullbrand från nyutkomna antologin Min Lilla Skattkammare - Kom så åker vi!

14:00

Sagoläsning med Stina Wirsén som läser ur sina Vem-böcker.

15:00

Ulf Stark läser ur sin nyutkomna Tyra och storgrubblaren. Illustrationer av Olof Landström.

25 September - Högläsning och kakor

Konstnären och författaren Carl Johan De Geer gästar oss och läser ur nyutgåvan av den omtycka kattdeckaren Konstapel Katt kräver kakor (illustration Magda Korotynska).

"Varför är det så tomt på kakfaten i fönstret till konditori Vetekatten? Vem är kaktjuven? Ett fall för konstapel Katt! Vänder sig såväl till katt- som kakälskaren. Konstapel Katt brukar titta på kakorna i skylten varje dag, men just idag ligger där inte en enda kaka. Det är misstänkt! På konditoriet säger man att kakorna bara försvinner, spårlöst. Bagare Bull är förtvivlad. Han bakar och bakar men alla kakor försvinner i ett nafs.
Ingenting försvinner spårlöst, säger Konstapel Katt. Se här, spår av katt-tassar?"

Rekommenderad ålder 3-6 år.

18 September - Siv sover vilse med Teater Tre

Skådespelare från Teater Tre spelar ett smakprov ur kommande föreställningen Siv sover vilse som baseras på Pija Lindenbaums bilderbok.

11 September - Författarbesök

Författaren och konstnären Jan Lööf besöker oss i samband med att bilderboken Pelle på planetfärd släpps. Om andan faller på får vi höra Jan spela flöjt!

Alla åldrar!

4 September - Spännande högläsning

Gudrun Wessnert läser ur nyutkomna Spindelbarnen - Sam Frasers äventyr. En stark, realistisk berättelse om svikna och övergivna barnhusbarn på 1800-talet, där ett magiskt element efterhand spelar en alltmer avgörande roll.

"Syster Elsibes barnhus för hittebarn och vanföra" är ett dystert ställe som verkar ligga bortom all redlighet på den vindpinade landsbygden. Hit transporteras Sam en dag och tas emot av föreståndarna, två kvinnor med bister uppsyn, som direkt utsätter henne för en minst sagt ryslig behandling. Det är bara början på allt hon får utstå. Men hon är inte ensam, de magra barnhusbarnen Immy, Siggsy och deras kamrater tar också emot henne. Deras starka sammanhållning hjälper dem alla att härda ut husets utstuderade grymheter, det behövs, för om inte barnen lyder minsta vink hotas de med källaren. Finns det något där nere att vara rädd för, eller är det bara tomt hot? Tänk om källarens mörka hemlighet snarare kan innebära en utväg på deras eländiga barnhemsliv? Sam, som efterhand hör en allt starkare röst i sitt inre, är övertygad om det och lyckas övertyga de andra. Men är denna inre röst att lita på?"

Rekommenderad ålder 9-12 år.

10-14 Augusti - Kulturfestivalen

Även i år deltar Bokslukaren på Stockholms Kulturfestival.
Läs mer om vårt festivalprogram.

5 Juni - Säsongsavslutning för lördagsevenemangen

Kalas med högläsning ur nyutkomna bilderboken När prinsessor har kalas. Träffa bokens tre författare - Per Gustavsson, Caroline Bruce och Ylva Sandberg. Vi lagar godsaker enligt recepten i boken och bjuder alla små gäster på smakprov.

"Prinsessan vaknar av att det ringer på dörren. Där står alla hennes gäster, taggade till tänderna för att få vara med om ett riktigt roligt prinsesskalas. Men problemet är att Prinsessan totalt har glömt bort kalaset. Nu måste hon genast sätta igång förberedelserna. Det ska bli dans, lekar, smaskig kalasmat, pyssel och trollerikonster! För det ska det vara på prinsesskalas! En spännande historia och massor av recept, pyssel och roliga kalastips."

29 Maj - Orkesterpop med föreställningen "Atchooo"

Mija Folkesson och David Shutrick sjunger och pratar om bokstäver på ett lustfyllt och medryckande sätt. Sångtexterna handlar också om enkla och livsviktiga ämnen som att känna sig utanför, att jämföra sig och inte tycka att man duger eller passar in.

Föreställningen bygger på musiken till Bolibompas succé Stava med skägg. Läs mer på www.orkesterpop.se.

24 Maj - ALMA-pristagarbesök!

I samband med prisutdelningen av Astrid Lindgren Memorial Award den 1 juni, kan Bokslukaren, som enda bokhandel, erbjuda ett möte med Kitty Crowther.

Måndagen den 24 maj kl 15:30 kommer hon till oss och signerar böcker och talar med intresserade.

22 Maj - Klassiker i nyutgåva

Ersätter det tidigare inplanerade besöket den 13 mars.

Sagoläsning med Barbro Lindgren och Eva Eriksson. Sagan om den lilla farbrorn ges ut igen, med nya illustrationer av Eva Eriksson. Passa på att träffa ett av våra allra käraste barnbokspar i caféet och lyssna när Barbro läser högt ur boken.

15 Maj - Ulf + Stina = Hallå därinne!

Ulf Stark och Stina Wirsén läser ur nya boken Hallå därinne!. Ulf Stark har skrivit en syskonbok där storebrorsan berättar för sitt ofödda syskon om livets finurligheter och förunderligheter. Stina Wirsén har illustrerat.

Om farfar som är död och om åskan. Om mamma och om pappa och om hur de dansar tango i morgonrockarna. Om saker man måste akta sig för, som brännässlor och Tobbe Lindgren. Om vackra saker som porslinsfåglar och snöflingor. Och om allt roligt de ska hitta på tillsammans i framtiden!

8 Maj - Livetboken

Träffa Pernilla Stalfelt och lyssna på när hon läser ur sin senaste bilderbok Livetboken.

"Livet kan vara stort och väldigt litet, roligt och hemskt tråkigt, långt men ibland alldeles för kort. Pernilla Stalfelts senaste bok handlar om livet. Om att födas, om att dö och om allt som händer där emellan. Om hur tiden går och om vad man kan göra under ett liv, till exempel pussas med luciakronor, fånga fjärilar eller stå och vänta vid rödljus. Men hur kan man ta reda på att man verkligen lever? Och varför är mat så viktigt för livet?"

Pernilla Stalfelts tankar om livet är roliga, sorgliga och högst personliga. Ingen kan som hon behandla ämnen som berör, men som ibland är svåra att greppa.

Från ca 3 år.

24 April - Johanna fixar fest!

Johanna Westman lagar festliga godsaker i caféet och berättar om sin nya bok. Varje dag kan bli en fest! Fredagsmys, lördagsgodis, alla hjärtans dag-firande för två, semlor, barbeque ... I Johanna fixar fest! har Johanna Westman samlat alla de godaste recepten.

"Det finns så många saker att fira! Att man fått en bästis, att hallonen är mogna, att fotbollslaget vunnit sin första match. Här finns kalas för få och kalas för jättemånga - hela året runt. Det här är en bok för kalaspinglor och festprissar, för alla som gillar att partaja ofta och mycket, precis som jag. Så blås upp en ballong, snöra på förklädet och fixa fest, vet jag!"

Alla åldrar.

17 April - Lördagsgott med Jens Linder

Kocken Jens Linder gästar oss och lagar smakprov ur senaste familjekokboken Fredagsmys, lördagsgott och söndagsmiddag.

"Det är kul att laga mat tillsammans, särskilt på helgen, när man har mer tid för varandra! Det blir roligare att äta om alla hjälpt till i köket – tricket är goda och roliga rätter som det är enkelt att vara fler om. Att göra egen pasta är en smärre happening, och lagar man pizza ihop kan till och med de minsta fylla sitt hörn efter tycke och smak. Tapas, italienska smårätter eller libanesisk plockmat är perfekt för familjen, här finns något som alla kan gilla. Eller ställ till med ett pannkaksparty, en grillfest, överraska med lyxfrukost eller våga pröva godismatlagning!"

Jens Linder är en engagerad och entusiasmerande kock och matskribent som framför allt skriver för DN och Gourmet och även är en flitig kokboksförfattare. Här lagar han avslappnad helgmat i det egna köket tillsammans med familjen.

10 April - Författarbesök

Jo Salmson - författare till de andlöst spännande och lättlästa fantasyböckerna om Tam, besöker oss och läser ur nyutkomna Tam och drakupproret. Rikt illustrerade i svartvitt av Åsa Ekström.

"När adelsfamiljerna upptäcker att kungen har givit Tam och magister Taftar tillåtelse att "låna" en av deras drakar utbryter fullt tumult. Revolutionen är nära och oron sprider sig snabbt ner i staden. Men just som allt håller på att spåra ur visar drakarna åter sin kraft! Och i skuggan av kaoset startar förvandlingen som Tam och de andra väntat på, den nya draken ska äntligen födas."

Ålder 6-9 år.

31 Mars - Opsiskväll med Mumintema

Ett nytt nummer av tidskriften Opsis Barnkultur har just kommit ut. Gästredaktör är Marianne von Baumgarten-Lindberg och det genomgående temat är Tove Jansson. Bokslukaren uppmärksammar detta Muminnummer genom att, i samarbete med Opsis, bjuda in till mingel med vin och tilltugg. Under kvällen berättar professor i litteraturvetenskap, och Janssonkännaren Boel Westin, om sitt förhållande till Tove Janssons konstnärskap. På gästlistan återfinner vi också andra experter som belyst Jansson ur olika perspektiv. Ett begränsat antal platser finns reserverade för ”helt vanliga” barnkulturintresserade som vill delta i denna spännande kväll med Mumindalska förtecken. Kontakta oss för anmälan.

27 Mars - Godaste barnmaten

Josefine Haamer von Hofsten som hållit matlagningskurser på Bokslukaren har gjort en ny enastående bok om mat för barn - Josses barnmat. Träffa henne, ta del av hennes initierade tips och passa på att fråga om råd medan hon lagar till små smakprov ur nya boken.

"Att laga barnmat är ingen vetenskap utan handlar om bra råvaror, lite köksredskap och några minuter ledig tid. Lägg till lite kunskap om konsistens, smakpreferenser och hur du hjälper ditt barns mage att komma igång, så kommer du snart att bli en fullfjädrad barnmatskock. Min första barnmatsbok Annas och Hugos barnmatsbok kom ut 1999. Sedan dess har jag hållit barnmatskurser för nyblivna föräldrar runtom i landet. Under alla dessa år har jag mött på de mest varierade funderingar och frågeställningar kring barn och mat. Svaren på alla dessa hittar du i den här boken."

20 Mars - Zebradans

Dansare från Zebradans besöker oss och ger smakprov ur föreställningen Sprätt hönskabaret.

"När hönsskötaren stänger in hönorna i hönshuset på natten så tror han att dom sover....
....men det gör dom inte alls - för dom har kabaret!!

Hönorna kacklar loss i en nattlig kabaret i hönshuset. Sprättiga och näbbiga, visar de dansande hönsen upp sig i sina allra bästa skrudar. Dansar och kacklar så fjädrarna yr till takter av mambo, tango och disco."

Från 5 år.

6 Mars - Stadsteatern gästspelar

Mimaren och skådespelaren Siri Hamari och skådespelaren Emil Almén besöker oss och ger smakprov ur föreställningen De röda skorna, en del av Grymma Sagor.

"En liten flicka är stolt och mallig över sina nya vackra röda skor. Hon har dem på sig var hon än går. Men när hon vill ta av sig skorna går det inte. De sitter fast! En musikalisk saga om en flicka som vill gå sin egen väg."

I mars inviger Stadsteatern i Skärholmen sin nya ny barn- och ungdomsscen med Grymma sagor av Åsa Lindholm. Fem fristående sagor för alla från 6 år och uppåt, inspirerade av Bröderna Grimm, HC Andersen, Tusen och en natt och Folksagor.

27 Februari - Sagoläsning

Bokslukarens favoritskådis Louise Lindfors läser sagor i caféet.

25 Februari - Bokreafrukost

Kaffe och smörgås till alla morgonpigga bokslukare i samband med att vi startar vår bokrea.

25-28 Februari - Bokrea

Vi sänker alla böcker i hela sortimentet med 30% fr.o.m. den 25 februari t.o.m. den 28 februari. Dessutom har vi ett litet unikt, handplockat reasortiment som består av våra personliga favoriter ur de olika förlagens gömmor.

20 Februari - Temmeldags!

För tredje året i rad får vi besök av Ture Sventon alias Helge Skoog. Han läser ur nyutgåvan av Ture Sventon i London (original 1950).

I caféet dukar vi upp med härliga, nybakade minitemlor.

För alla åldrar!

13 Februari - Fira Alla hjärtans dag

Tomas Hirdman med musiker spelar och sjunger kärlekssånger i caféet. Ta med älsklingarna och kom och lyssna. Söta små Kärleksmums finns på dagens meny.

6 Februari - Mangateater

Bokslukarens skyltfönster förvandlas till teaterscen när vi får besök av dockspelare från Marionetteatern. Vi bjuds på smakprov ur föreställningen Meja i spökjägarnas sal som kombinerar marionettdockteater och manga baserad på prisbelönta tecknarstudion Yokajs serieböcker.

"För mangaflickan Meja som teaterdocka är allt möjligt, följ med henne och hamstern Chiko på spökjakt."

Ålder 9-12 år.

30 Januari - Teater Tre: Kloss

Teater Tre gästar oss och spelar delar ur kommande föreställningen Kloss, som har premiär 7 februari.

"Vad är roligast, bygga eller riva? Och vad blir kvar när allt faller? En rolig och sorglig berättelse om tre figurer som ordnar tillvaron."

Ålder 3-6 år.

23 Januari - Kusin Vaken

Musiker från URs barnradioserie Kusin Vaken intar sagohörnan och läser och spelar.

"Finns det stjärnor i havet? Varför går tiden? Kan man rädda mygglarver som kanske håller på att drunkna? Kusin Vaken handlar om allt som är viktigt när man är fyra till sju år."

16 Januari - Sagostund med Louise Lindfors

Vi får lyssna till en skönt galen 70-talsklassiker: Hus är gott, sa Oskar av Larserik Eriksson.

"Oskar är matvägrare. Han nobbar allt - glass, tårta, prinskorv och bullar. I stället föredrar han ... hus! Ja, det är sant! En dag när mamma tar med Oskar till affären blir hon så förvånad att hon tappar matkassarna. Oskar har tagit en stor tugga av husväggen och sitter och knaprar på en tegelsten. Oskar äter hus!"