Gästbok

I Bokslukarens Gästbok kan ni se vilka gäster vi haft på våra evenemang genom åren. Vi är otroligt glada och stolta att vi haft så många fantastiska författare, illustratörer, musiker och skådespelare här och vill gärna dela med oss av vår glädje över att vi lyckats locka hit en så diger skara konstnärer till vår lilla bokhandel. Vi arbetar hela tiden aktivt med att bjuda in våra favoriter till lördagsevenemangen och hoppas att Gästboken växer sig tjockare och tjockare för varje år!

Gästbok 2014

8 November - Signering och sagoläsning

Ilon Wikland signerar böcker och Louise Lindfors högläser Peter och vargen i caféhörnan.

Prokofievs musiksaga Peter och vargen kommer till liv i Ilon Wiklands stämningsfulla illustrationer. Peter bor i en stuga mitt i stora skogen tillsammans med sin farfar. Farfar varnar Peter för vargen. Men Peter är en orädd pojke och när vargen kommer smygandes har Peter en listig plan.

Peter och vargen är ett klassiskt orkesterstycke som alla kan nynna med i. Det är också en introduktion till orkesterns instrument och den klassiska musiken. Med i boken följer en CD där Kungliga Filharmoniska Orkestern spelar och Mark Levengood läser berättelsen.

18 Oktober - Vi gör efterrätt

Johanna Westman bjuder på smakprov ur nya kokboken för barn Vi gör efterrätt.

"Här finns efterrätter för både vardag och kalas. Några vrålsnabba, några lite pyssligare - alla enkla att göra, och i en mängd varianter. Impa på kompisarna med chokladpaj i glas, förvandla ditt favoritgodis till mousse eller fixa iskall turboglass."

17 Oktober - Fredagsspelning

Bokrelease med livemusik.

Orkesterpop med Mija Folkesson och David Shutrick spelar låtar från nya notboken med sina mest populära sånger. Karaokeversioner till boken finns tillgängliga!

OBS dag och tid!

Läs mer på www.orkesterpop.se

11 Oktober - Bokslukarens 7-årskalas!

Sagoläsning x 3 och livemusik

Pija Lindenbaum läser Bockarna Bruse kommer igen

Bockarna Bruse är tillbaka! Den här gången vill mellanbrorsan visa trollet vad han går för. Men hur mycket dom än trippar och trappar fram och tillbaka på bron kommer inget troll. Han har flyttat till stadens äldreboende! Bockarna Bruse sticker dit.

Bockarna Bruse på badhuset blev barnens stora favorit när den utkom för två år sedan och vann Bokjuryn för Årets bästa bilderbok. Efter dundersuccén är Bjørn F. Rørvik och Gry Moursund nu äntligen tillbaka med en ny bok om Bockarna Bruse. I sprudlande översättning av Pija Lindenbaum.

Mårten Sandén läser En stackars liten haj (illustrationer Per Gustavsson)

"Vad gör man om man hittar en livs levande haj i sitt badkar?
Först blir man livrädd såklart! Sen visar det sig att hajbäbisen gråter och är ännu räddare, den har tappat bort sin mamma. Nu är det viktigt att vara modig och att hitta hajbäbisens mamma så fort det bara går!"

En stackars liten haj är ett spännande och fascinerande bilderboksäventyr om vänskap, mod och att övervinna sin rädsla.

Per Gustavsson läser sin bilderbok Måntornet

"Sindre tycker att månen är det mest spännande av allt. Kan man ta sig dit på något sätt? Han går till cirkusen och frågar den mänskliga kanonkulan, det borde ju gå att bli skjuten i kanon till månen. Men då måste man ha cirkusträning. Sindre går till astronauten och kollar, men det krävs en väldig massa utbildning för att få låna en rymdraket. Kanske man kan bygga ett torn, tänker Sindre och sätter igång. Det blir en spännande klättring mot den hägrande månen i skyn."

En finstämd och filosofisk berättelse om Sindre som hittar egna lösningar och låter upptäckarlusten och fantasin få fritt spelrum.

Tomas Hirdman spelar favoriter från sin repertoar

Mer om Tomas på tomashirdman.com.

Vi bjuder på saft och bullar

13 September - Författarbesök

Jujja Wieslander läser Mamma Mu simmar.

"Mamma Mu är så glad! Hon har varit på badhuset, och tagit märke. Guldfisken! Den får man om man klarar att simma 25 meter. På djupt vatten."

Radarparet Mamma Mu och Kråkan är tillbaka med ett nytt halsbrytande äventyr. 3-6 år.

Berättelserna om Mamma Mu och Kråkan har sitt ursprung i barnets lek med ord och ljud och rörelser. Leken har sedan tagit form till en visa, en vers, en bok. Böckerna om Mamma Mu läses över hela världen och har översatts till mer än 30 språk.

10 Maj - Sagoläsning

Annika Thor läser sin senaste bilderbok Flickan från långt borta.

Författaren Annika Thor och illustratören Maria Jönsson väver tillsammans ett suggestivt kammarspel om att höra till, om att hitta det man inte visste att man saknade och om hur en öppnad dörr kan förändra någons liv.

En kall vinterkväll knackar en flicka på dörren till en enslig liten stuga. Den Gråa som bor där inne vill inte släppa in flickan, men bestämmer sig för att ändå öppna dörren. Och trots att den Gråa helst vill vara ensam, så väcker flickans besök någonting inom henne. En längtan om att få skratta tillsammans med andra, en önskan om att höra till. Kanske är det bättre att vara två?

26 April - Sagoläsning

Per Gustavsson och Mats Wänblad läser sin senaste bilderbok Vad gör du medan jag sover?.

"Igelkotten förbereder sig för att gå i dvala, men innan han somnar vill han höra berättelsen om när Haren hittade honom. När han låg där och skräpade i en lövhög. Och Haren trodde att han var död!"

Mats Wänblad och Per Gustavssons nya bilderbok Vad gör du medan jag sover? är en varm och humoristisk berättelse om vänskap och den nyfikenhet alla barn känner igen sig i - vad händer egentligen när man har gått och lagt sig?

24 April - Signeringskalas med Barbro Lindgren

På torsdag kommer Barbro till soffhörnan. Vi har bunkrat upp med alla hennes böcker som ni kan få signerade samtidigt som ni gratulerar Barbro till världens finaste barnbokspris - ALMA. Vi bjuder på tårta och bubbel!

12 April - Sagoläsning

Tre illustratörer läser sina småbarnsböcker

Emma Virke - Toto tittut
Toto tittut är en bok full av spännande hål som med hjälp av dina fingrar fylls med nytt innehåll. För vad har Toto i sin skål? Och bor det en mask i äpplet? Får Toto låna din näsa?
Emma Virke har tidigare illustrerat ett flertal bilderböcker och även skrivit de kritikerrosade böckerna om Memmo och Mysen. Toto tittut blir Emmas fjärde helt egna bok och den första i pekboksformat.

Hanna Albrektson - Svansar runt - på bondgården
"Alla hjälper till! Grisen, hästen, kossan, fåret, ja till och med de tre små mössen drar allt vad de orkar. De måste ju stoppa räven från att ta sig in i hönsgården!"
Med Svansar runt - på bondgården har illustratören Hanna Albrektson skapat en oemotståndlig gissningslek och ett rafflande bondgårdsäventyr för de minsta.

Sara Olausson - Djuren
Djuren är en bok för de små, en perfekt bok för en ny liten läsare. Med korta, roliga rim och färgglada bilder presenteras djuren.
Sara Olausson har tidigare gjort serier för både vuxna och barn, bl.a. serieversionen av sin moster Barbro Lindgrens Loranga. Det här är hennes första bok för de minsta.

5 April - Dockteatern Tittut gästspelar

Nasse - musikalen!
En musikalisk dramatisering av Sven Nordqvists bok Nasse hittar en stol. 2-6 år.

25 Mars - Projekt för barns läsande

Stefan Löfven, partiledare för Socialdemokraterna, Helén Pettersson, ordförande för ABF och Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande för LO, håller pressträff på Bokslukaren för att presentera en satsning för att öka barns läsande.

Efter presentationen blir det sagoläsning. Stefan, Helén och Karl-Petter läser ur sina favoritbarnböcker.

Vi bjuder på bokstavskex till alla småttingar!

15 Mars - SMÖR

Johan Hedberg, författare till boken Smör - kärna, bryna, baka, berättar om smör och visar hur du gör eget smör - snabbt, gott och enkelt! Passa på att fråga Johan om allt som rör smör och provsmaka godsaker ur boken. (Foto Ulrika Ekblom)

"För mig har smöret alltid varit mittpunkten i köket. Sen jag var liten och klåfingrigt norpade nygräddade kakor från min farmor, till idag när jag till fullo förstår vilken magisk produkt det är, så har min passion för smör hela tiden vuxit.
På samma sätt som jag aldrig kommer glömma de livsavgörande ögonblicken, har upplevelser kopplade till smör skapat outplånliga spår i min hjärna. Nu vill jag inte på något sätt jämföra min sons födelse med första gången jag åt ett perfekt syrat smör, men båda har sina platser i mitt minne och på ålderns höst vill jag att just de sakerna ska finnas kvar längst. Ett gott bröd är ett gott bröd, men ett gott bröd med ett bra smör är ett konstverk."

I Smör - kärna, bryna, baka lär du dig att göra ditt eget smör, hur du bäst äter ett gott smör och allt det goda man kan göra med det. Syrat, brynt och klarat smör har sin funktion och speciella plats i köket vare sig det handlar om maträtter eller bakverk. Boken innehåller ett 70-tal recept, smörfakta och möten med några av Sveriges bästa smörhantverkare.

Johan Hedberg är fd pr-konsult och marknadschef vars Matgeek.se är en av Sveriges största matbloggar. På Facebook är det över 20 000 personer som följer hans förehavanden i köket, där mycket kretsar kring just smör. Idag arbetar han uteslutande med mat i alla dess former.

8 Februari - Sagoläsning med Ulf Stark

Ulf Stark läser bilderboken Skuggbarnen, som han gjort tillsammans med Anna Höglund. Detta är deras elfte gemensamma bilderbok!

Skuggbarnen är en modern och poetisk skapelseberättelse. I denna storslaget vackra bilderbok ger sig två barn i väg för att leta reda på sina förvisade skuggor och säga åt Skaparen att sätta tillbaka dem. Här påminns vi om sagornas och drömmarnas betydelse. Ljus möter mörker och blir till bilderbokskonst när den är som allra bäst! Ca 3-6 år.

"Skaparen var nöjd. Allt hade blivit så bra.
Men så såg hen att det blivit fula fläckar under allt. Det var skuggorna!
Då tog Skaparen sin kvast av ljus och sopade bort dem till andra sidan jorden.
Utan sina skuggor blev människorna gladare. Sorgerna försvann.
Men också minnena bleknade och sagorna glömdes bort.
Och om natten sov de utan drömmar.
Bara en flicka och en pojke saknade sina skuggor och gav sig av för att leta rätt på dem ..."

25 Januari - Castorprisutdelning

Castorprisutdelning och högläsning ur blivande bilderboken som utkommer i höst.

Årets Castorpristagare är utsedd. Vi gratulerar Lidia Blomgren som skrivit och illustrerat det vinnande bidraget Tio gorillor. Ca 3-6 år.

Ur motiveringen
"Med sina färgstarka, expressiva apor slog Lidia Blomgren juryn med häpnad. I kombination med överraskande rimsmideri blir Tio gorillor ett hisnande räkneäventyr."

Lidia Blomgren är 31 år och bosatt i Nol. Hon har gått designprogrammet på HDK (Högskolan för design och konsthantverk) i Göteborg och arbetar som frilansande formgivare och illustratör.

För mer information om Castorpriset www.alfabeta.se.