Gästbok

I Bokslukarens Gästbok kan ni se vilka gäster vi haft på våra evenemang genom åren. Vi är otroligt glada och stolta att vi haft så många fantastiska författare, illustratörer, musiker och skådespelare här och vill gärna dela med oss av vår glädje över att vi lyckats locka hit en så diger skara konstnärer till vår lilla bokhandel. Vi arbetar hela tiden aktivt med att bjuda in våra favoriter till lördagsevenemangen och hoppas att Gästboken växer sig tjockare och tjockare för varje år!

Gästbok 2016

15 December - Signering med Carl Johan De Geer

Sjung ditt liv - alla låtar och en massa bilder

Det här är den stora boken med alla Håkan Hellströms låttexter, inklusive de från albumet Du gamla du fria. Totalt är det närmare 90 låtar med Håkans originella och sinnrika texter.

Förutom alla låtar innehåller boken också massvis av bilder från konserterna på Gramercy Theater i New York och på Ullevi. Fotografen Marcus Erixson har också fotograferat med Håkan ute på stan i Göteborg och skapat ett särpräglat stämningsläge.

Den legendariske konstnären Carl Johan De Geer har gjort tillägg i fotografierna. Deras underfundiga bildspråk illustrerar Håkans texter på ett magiskt sätt.

Träffa Carl Johan i caféhörnan och samtala med honom medan han signerar.

10 December - Högläsning med Emi Gunér

Emi läser ur Nina börjar skolan - den fristående uppföljaren till Nina och snöleoparden, med illustrationer av Loka Kanarp.

"Nina tittar ut över klassen. Det är ganska många som Nina aldrig har sett förut. Men det är också rätt många som hon känner igen, som Nour, Märta och Adam som gick på hennes gamla förskola. Och så Ingrid som hon träffade på sjukhuset i somras. Nu börjar fröken ropa upp alla namn och det svirrar till i Ninas mage, snart måste hon räcka upp sin hand.
Nina har längtat efter den här dagen så länge hon kan minnas. Och nu är den här. Hon ska äntligen börja i skolan. I klassrummet står riktiga skolbänkar och riktiga skolstolar och längst fram, vid den stora skrivtavlan, står Ninas lärare. Allt är så stort och nytt och det pirrar i hela Ninas kropp."

Det här är berättelsen om Ninas första termin i förskoleklass. Om att öva på alla bokstäver, gå ut på rast, äta mat i en matsal, träffa gamla kompisar och få nya. Om att vänta både på att läsa dikt för hela skolan och på att tänderna ska trilla ut.

12 November - Marionetteatern spelar en snutt ur föreställningen Papper - en ordlös saga om livet

Berättelsen börjar med ingenting. En tom scen. Plötsligt börjar saker och ting att hända. Fyra busiga figurer smyger in. Vilka är de? Vad vill de? Papper skrynklas, viks, vrids, rivs ner, byggs upp på nytt, förändras, försvinner - och återuppstår. Är det en dinosaurie? En fågel? Eller kanske en myra?

Från ca 4 år

Läs mer på kulturhusetstadsteatern.se.

29 Oktober - Anders Sparring läser ur Karla Brottare och hamsterpappan

Karla kan brotta ner vem som helst. Hon gör det bara för att det är kul, aldrig för att vara dum. Men när Karla råkar brotta ner fröken Gudrun så hon bryter armen, bestämmer sig Karla för att sluta med brottningen. Frågan är bara vad hon ska hålla på med istället? Karla bestämmer sig för att skaffa en hamster. Pappa Jean säger så klart nej, men Karla skaffar sig en hamster ändå. I smyg.

Anders Sparring arbetar som manusförfattare och har skrivit tv-manus till bland annat Björnes magasin och Allram Eest. Vid sidan av sitt författande är Anders även stå upp-komiker. Första boken om Karla Brottare utkom 2012 på Natur & Kultur.

15 Oktober - Bokslukaren fyller 9 år!

Vi firar med musik och läsning ur boken: Livet är nu. Jojje Wadenius spelar och Lotta Olsson läser. Illustratör Charlotte Ramel finns också här för signering. Bokslukaren bjuder på saft och kakor.

Livet är nu är ett unikt allkonstverk med 30 fristående dikter som binds samman av illustrationerna om en familjs vardag. Charlotte Ramels mjuka och inkännande bilder berättar om en mamma, pappa, tre barn och en katt. Lotta Olssons texter består av en härlig blandning av nyskrivet material samt tidigare utgivna favoriter. Jojje Wadenius har tonsatt tio av dikterna och sjungit in dem på CD-skivan som ingår i boken. Lugn musik varvas med lite jazzigare.

Med Livet är nu skapar Olsson, Wadenius och Ramel en ny klassiker inom barnpoesi-musiken. Läs, titta och sjung tillsammans hela familjen!

13 Oktober - Harry Potterkväll!

Högläsning med skådespelaren Louise Lindfors, frågetävling, varm choklad och Bertie Bott's.

Kom och fira släppet av 8:e boken om Harry - Harry Potter och det fördömda barnet. Delta i vår Harry-quiz och vinn böcker. Andra delen av den illustrerade utgåvan Harry Potter och hemligheternas kammare finns också tillgänglig.

8 Oktober - Per Gustavsson läser

Per Gustavsson läser Badbaljan. En historia om allting.

"Lotten badar i badbaljan. Det är härligt. Tänk om det inte fanns vatten! Då skulle det inte finnas något liv, säger pappa. Och Lotten har hört om planeterna. Och hon vet att djuren krälade upp på land sen, det berättar hon för pappa. Och så kom rovdjuren och pansarhajen som åt med jättestora tuggor fast man inte får det.

Det fanns jätteknasiga djur på den tiden, till exempel en katt som såg ut som en tiger fast som bara åt frukt."

Små barn ställer stora frågor. Här finns några svar i ett samtal mellan en liten flicka och hennes pappa. Tillsammans berättar de om hur allt kom till.

Per Gustavsson (1962) är uppvuxen i värmländska Arvika och bor numera i Stockholm. Han har gjort en rad bilderböcker till både andras och egna texter. Han illustrerar även till läromedel, tidningar och serier. På Natur & Kultur har han bland annat skrivit och illustrerat de populära böckerna om Prinsen samt böckerna om den egensinniga och frimodiga Prinsessan. Böckerna om Prinsessan har sålt i 150 000 exemplar och finns utgivna i alla de nordiska länderna. Sedan 2012 sitter Per på stol nr 1 i Svenska Barnboksakademin.

För Skuggsidan mottog han 2014 Elsa Beskow-plaketten - ett pris som tilldelas den konstnär, som framställt föregående års bästa svenska bilderbok för barn.

1 Oktober - Sagoläsning med Jöns Mellgren

Jöns läser ur sin bilderbok Jätten från havet.

"Isabella plockar varsamt upp den lilla figuren. Den är varm som en nybakad vetebulle mot hennes handflator. Hon lägger örat mot dess mage. Det hörs ett svagt tickande därinifrån, och därefter ett dovt brummande ljud. Den sätter sig upp och blinkar ett par gånger i solljuset."

Föräldralösa Isabella och lerfiguren Oleg blir vänner. Men Oleg växer sig allt större och när de kommer till staden blir människorna rädda. Ingen lyssnar på Isabella och Oleg tillfångatas och sätts i bur. Isabella får hanka sig fram ensam bland stadens sopor. Oleg är stor och stark nog att rädda andra, men vem räddar Oleg om inte Isabella vågar?

Jöns Mellgren är författare, filmare och illustratör. Han debuterade på Natur & Kultur 1999 med bilderboken Djungelnatt. 2009 utkom Mustafa och stormen, 2010 Rufus i underjorden och 2013 Sigrid och Natten som 2014 placerades på Huffington Posts lista över årets bästa bilderböcker. Radioversionen av Mustafa och stormen nominerades till Ikarospriset för bästa dramaproduktion. 2017 kommer en animerad kortfilm baserad på Sigrid och Natten.

17 September - Högläsning med Pija Lindenbaum

Pija Lindenbaum läser Pudlar och pommes.

"Ullis, Ludde och Katta bor på ett bra ställe. Dom har en pool och potatis så det räcker. Men en dag ligger en bumling i poolen och trädgårdslandet har torkat.

Med sin sista potatis i en glasburk tvingas dom ge sig ut på öppet hav för att hitta en ny plats. När dom till slut siktar land möts dom av tre hundar på stranden.

Kan det här bli deras nya ställe? Får dom smaka på lite pommes frites?"

Den 30 september är det biopremiär för filmatiseringen av Pijas bok Siv sover vilse. Vi ger bort två biobiljetter till de första tio kunderna som handlar två Pija-böcker denna lördag.

3 September - Barbro Lindgren-besök!

Barbro och läser ur sin nya bok Den lille fursten. Den lille fursten och hans pappa råkar vara stammisar på Bokslukaren. Ni träffar dem tillsammans med Barbro i soffhörnan. Och så blir det lite bullar och mumsum!

"En liten furste är född. Först ligger han och sprattlar i sin säng. Men snart reser han sig och springer ut i världen. Fadern springer alltid efter. De leker hela dagarna. Ibland leker de bullaffär. Fadern säjer: - Vad kostar bullen? - TUSEN KONER! Alltid samma pris."

20 Augusti - Mat i caféet

Johanna Westman lagar goda rätter från nya kokboken Grön i köket: världens godaste grönsaksrätter för unga kockar. Provsmaka och passa på att fråga om tips.

Grön i köket är en hyllning till grönsakerna. Alla fantastiska råvaror som gror och växer i vår gröna värld, från små, fina söta ärtor till mulliga, gulliga blomkålshuvuden. Det är också en guidebok till världens alla spännande grönsaksrätter. I Indien gör man till exempel ljuvligt doftande Palaak Paneer av sin spenat, medan man i Thailand blandar ner den i en Pad Thai, och i Italien gör man lasagne på samma grönsak. Det finns så mycket gott att upptäcka om man lämnar sitt eget lilla grönsaksland.

"Grön i köket är inte en vegobok, eller en bok för att få barn att bli veganer. Jag vill bara dela med mig av den kärlek jag har till naturens bästa råvaror hur man kan variera och förädla dem så de blir på riktigt världsgoda!"

7 Maj - Sagoläsning med Anna Ehring och Lotta Geffenblad

Gammelmormor, Daisy och döden

Nu är den andra boken om Gammelmormor här. I Gammelmormor och kärleken (2015) återser gammelmormor sin gamla ungdomskärlek Arne.

Nu handlar det om döden. Gammelmormor och Daisy ordnar näbbmusbegravning med blommor och vacker sång.

"Ja, det var den lilla döden, vi övar oss på den innan den stora döden kommer." säger gammelmormor.
"Stora döden?" säger Daisy och stirrar på henne för att hon säger så hemska saker.
"Ja det är när vi själva eller någon vi tycker om dör" säger Gammelmormor.

Den kärleksfulla relationen mellan barnet och den gamla står i centrum. Daisys till synes enkla frågor rymmer stora filosofiska frågor och Gammelmormor svarar utifrån sin långa livserfarenhet.

Men även om döden kommer nära ibland kan man ändå njuta av sol och smultron, en varm dag i trädgården.

16 April - Fantastiska fakta om djur

Maja Säfström läser ur sin nya faktabok om djur.

Visste du att giraffer kan slicka sina öron? Eller att uttrar håller handen när de ska sova? Det här och många fler fantastiska fakta om små och stora djur får du lära dig i Maja Säfströms lekfulla och vackert illustrerade bok.

Det är lika mycket en rolig bok för barn som en vacker presentbok för vuxna.

9 April - Sagoläsning med glass

Per Gustavsson och Mårten Sandén läser sin bilderbok En glass i granngalaxen. Vi bjuder alla barn på glass.

"Det är kväll och Emma och Rufus är på väg hem från fotbollsträningen. Utanför Emmas port, i en gammal skottkärra, ligger en Blobb från granngalaxen. Hon vill åka hem, men först vill hon ha en glass. Hemma hos Rufus väntar två Långöron som envist tjatar om glass. Och ett hem. Emma och Rufus måste genast ta sig till glasskiosken."

Ett spännande bilderboksäventyr om rymdvarelser som kommit vilse.

2 April - Teaterbesök

Marionetteatern spelar ett smakprov ur föreställningen Systern från havet av Ulf Stark.

"Margareta vill ha en hund. I stället får hon en syster hon inte vill ha. Systern heter Sirkka och bor i ett land där det är krig och bomberna faller. Hon kommer ensam till Margaretas familj, med en adresslapp om halsen och en tyghund i väskan. Sakta blir de vänner."

Systern från havet är en saga om främlingskap och gryende vänskap. Om att komma som liten till ett nytt land, en ny stad eller ny familj i en värld dikterad av de vuxna.

Pjäsen om Sirkka som kommer till Sverige från krigets Finland specialskrevs av Ulf Stark för Marionetteatern 2011. Den har nu också blivit bok med illustrationer av Stina Wirsén, som även gjort designen till dockorna i pjäsen.

19 Mars - Sagoläsning

Lotta Olsson läser ur sin nya bok.

Mitt bland stjärnor rymmer livets märkvärdighet: från universums oändlighet till loppan i rävens svans.

Lotta Olssons poetiska text tillsammans med Olof Landströms varma och humoristiska illustrationer gör Mitt bland stjärnor till en bilderbok för alla åldrar.

12 Mars - Sagoläsning

Per Gustavsson och Mats Wänblad kommer och läser sin senaste bilderbok Vad gör du om jag får en vän?

Varmt och roligt, och hög igenkänning, i den andra boken om Haren och Igelkotten.

"Jo, jag undrar, sa Igelkotten. Vad gör du om jag får en vän? Det blev tyst en lång stund. Till och med humlan slutade surra. Hur hur menar du? sa Haren till slut. Du har ju mig. Jo, men om jag får en vän till. Så att jag har två. Haren vände ryggen till och korsade frambenen. Två vänner? Jaha, jag förstår. Det räcker tydligen inte med en längre."

Igelkotten har träffat en ny vän, Tang. Och även om Haren insisterar på att han är överlycklig för Igelkottens skull så avslöjar kroppsspråket att det inte är fullt så enkelt ... Men Tang då? Nja, han är inte den pratglada typen.

20 Februari - Sagoläsning och musik med Vanna Rosenberg

Vanna läser ur boken Singers melodi och sjunger en snutt.

När skådespelaren Vanna Rosenberg debuterar som författare är det med en drömsk fantasifull högläsningsbok om familj och ursprung. En bok om längtan efter något som kanske kan kallas hemma. Berättelsen om sjölejonet Singer och pojken Manfred på den kringresande cirkusen är en högläsningsbok för hela familjen, sinnrikt och inkännande illustrerad av Cecilia Heikkilä.

"Det är natt. Havet ligger alldeles månblankt när ett litet sjölejonbarn förs bort från sin mamma och pappa. Det trygga livet på stenhällen slutar och ett nytt liv tar vid. Det lilla sjölejonet kommer till ett resande cirkussällskap, och eftersom hans sång är så sällsamt vacker får han namnet Singer. Det är på cirkusen, vid lejontämjarungen Manfreds sida, som Singer växer upp och vännerna – trollerikaninerna, skäggiga damen och alla de andra – blir hans nya familj. Och visst är vänner det bästa ett sjölejon kan önska, och visst är livet på cirkusen ett gott liv. Men Singer saknar något, och hans längtan växer sig allt större med åren. En morgon när Manfred vaknar är Singers apelsinlådesäng tom. Frukostbrickan står orörd. Radion har tystnat. Plötsligt slår det vännerna att det var länge sedan de hörde Singers melodi. Vart har han tagit vägen? Inte har väl Singer gett sig av för gott?"

Singers melodi är en högläsningspärla för stora och små, en bok om att lyssna till sitt hjärta.

Rekommenderad ålder 6-9 år.