Gästbok

I Bokslukarens Gästbok kan ni se vilka gäster vi haft på våra evenemang genom åren. Vi är otroligt glada och stolta att vi haft så många fantastiska författare, illustratörer, musiker och skådespelare här och vill gärna dela med oss av vår glädje över att vi lyckats locka hit en så diger skara konstnärer till vår lilla bokhandel. Vi arbetar hela tiden aktivt med att bjuda in våra favoriter till lördagsevenemangen och hoppas att Gästboken växer sig tjockare och tjockare för varje år!

Gästbok 2015

6 December - Musik i caféet

Minispelning med Lina Nyberg och Musikfamiljen.

Möt Musikfamiljen och lär känna deras instrument! Bandet spelar nya lekfulla låtar för barn och deras vuxna. Allt med en fantasifull knorr!

Musikfamiljen är ett barnmusikband som drivs av jazzsångerskan Lina Nyberg. Här ryms jazz-, världs- och folkmusikinfluenser. Texterna handlar om viktiga saker som att gunga, plaska i vattenpölar, mobiltelefoner och monster. Passar för barn ca 2-7 år.

OBS dagen

28 November - Sagoläsning

Ylva Karlsson läser sin och Katarina Strömgårds Vantarna - en julsaga. Vi bjuder på saft och pepparkakor!

"Henrietta, ett barn av havsfolket, sköljs som liten upp på land och tas om hand av människorna. Hennes minnen av att simma i kelpskogen faller i glömska. Många år senare, strax före jul, kliver hon på en buss på väg mot havet. Längst ut vid havsbandet har odjuret Kraken tagit ett annat havsbarn tillfånga. Då gör Henrietta något oväntat och mycket modigt."

En spännande och modern konstsaga av Ylva Karlsson, om ensamhet och att till slut hitta hem, som gjord för att högläsas tillsammans. Katarina Strömgårds illustrationer förstärker sagostämningen och tar oss med under havets yta.

21 November - Författarbesök

Pija Lindenbaum läser sin nya bilderbok Doris drar.

"Doris sitter i sandlådan och bygger en väg. "Kom med en gång", ropar mamma, men Doris har inte gjort färdigt. Familjen ska på kalas och kalaskläder ska på. Doris vill inte om hon måste ha klänningen. Och varför får den där Egon strössla tårtan?
Doris bestämmer sig för att dra. Hon drar över bergen, till andra länder. Till ett ställe hon inte vet, där man får ha vilka kläder man vill. Över berg och djupa dalar, ända tills hon kommer fram till det äckliga diket."

Doris drar är en mångbottnad bilderbok om kampen att få bestämma själv, trots att man är liten. Hur barns stora känslor lätt blir förminskade. Och ilskan som väcks när man inte känner sig sedd eller tagen på allvar!

24 Oktober - Teaterbesök

Teater Tre ger ett smakprov från föreställningen Ska vi va? Baserad på Pija Lindenbaums bilderbok.

"- Hej ska vi va? frågar Berit. Vet du, jag kan visa dej djur
som bor under en sten.
Det där hittar hon bara på, tänker Flisan.
Och så har hon galonisar fast det inte regnar."

I den enkla frågan Ska vi va? ryms allt möjligt. Maktobalans, kreativitet och längtan. Berit och Flisan möts och skiljs åt, inomhus och utomhus, allt till tonerna av Benny Anderssons musik. Flisan vill vara själv, men Berit kommer tillbaka flera gånger. Till slut är det plötsligt Flisan som vill vara och då har rollerna skiftat.

Relationsdramat för barn mellan 4 och 8 år ställer frågor om vänskap, olikheter och rätten att vara för sig själv. Hur många känslor kan rymmas i de tre orden Ska vi va?

Läs mer på teatertre.se.

17 Oktober - Matlagning i caféet

Johanna Westman lagar barnmat ur Barnmat - från mos till att äta själv.

2007 kom Första och Andra Mosboken, och böckerna har sen dess frälst tiotusentals föräldrar och barn. Nu är det dags för en ny barnmatsbibel signerad Johanna Westman. De bästa och godaste recepten från Mosboken och Första Måltidsboken är samlade här.

Det finns frukost- och mellanmålstips: Välling, övernattningsgröt, drottningkompott, yoghurt med swirl och blåbärspannkakor, till exempel. Det finns grönsaker i alla former, och framför allt mosade och/eller plockvänliga. Recept på smakportioner på potatis, ärtor, majs, palsternacka och blomkål, rotselleri och grönkål och mycket mer.

Här hittar du också de allra godaste och enklaste tipsen för en mer lättpusslad vardag. Dinkelplättar, palsternackssoppa, italiensk fiskgryta, enplåtskyckling, ugnsrostad sötpotatis, fiskbullar med gräddig sås och burro pomodoro, bland mycket annat!

10 Oktober - Bokslukaren fyller 8 år!

Sagoläsning med saft och bullar!

Stina Wirsén läser sin nyutkomna bilderbok Vem är stor?

"Titta! En Nalle som brukade vara liten men som nu har blivit stor. Och en Katt som har vuxit jättemycket och fått hår under armarna. Finns det fler? Ja, där är en lång Fågel och en Kanin med skägg. Och en Nallegris med polismössa! Men vilka är de där pyttiga som klänger på Nalles arm? Aha, det är ju Knalle och Gnisen - två nya små att lära känna. Och vilken tur att det finns så många stora nu, för de vet ju precis hur man ska göra med allt och bråkar inte alls ... eller?"

När Stina Wirséns älskade serie fyller tio år tar en yngre generation Vem-djur vid och skapar nya berättelser. Det här är böcker med stora och små vardagsnära ämnen att läsa och prata om tillsammans.

6 Oktober - Harry Potter-kväll med högläsning

Skådespelaren Leif Andrée läser högt ur nya illustrerade utgåvan av Harry Potter och De vises sten av J.K. Rowling.

Lyssna till första kapitlet ur boken och smaka på Bertie Botts bönor i alla smaker.

De fantastiska, och makalöst framgångsrika böckerna om Harry Potter har sålt i hundratals miljoner exemplar världen över. Den föräldralöse pojken som visar sig vara en trollkarl tog världen med storm, och lämnade ingen oberörd. Böckerna har blivit klassiker, och de fortsätter att förtrolla nya generationer.

Sexton år efter utgivningen av den första Harry Potterboken i Sverige kommer nu en alldeles ny, genomillustrerad utgåva med mängder av illustrationer i svartvitt och fyrfärg av Jim Kay.

3 Oktober - Teaterbesök

Dockteatern Tittut visar smakprov ur Embla - en flicka mitt i kosmos.

"Embla, en känslig och eftertänksam flicka, är fascinerad av universum. Plötsligt en natt får universums storhet henne att känna sig väldigt liten och ensam. Vad kan hon göra? Med mammas hjälp försöker hon hitta svar på stora och kluriga frågor. Embla - en flicka mitt i kosmos är en finstämd och existentiell resa i ett mystiskt universum som består av stjärnor, planeter och många små vardagliga händelser."

Den internationellt högt ansedde skuggspelsregissören Fabrizio Montecchi utgår från böckerna Embla mitt i kosmos och Emblas universum av författaren Majken Pollack och illustratören Sara Lundberg.

Läs mer på dockteatern-tittut.com.

19 September - Författarbesök med ordlekar och afternoon tea

Anna Ribbing och Mia Nilsson visar sin nyutkomna bok Engelska bildordboken och gör ordlekar på både svenska och engelska! Från ca 5 år.

"Engelska bildordboken är en första introduktion till det engelska språket. Här får man bekanta sig med massor av engelska ord, från A till Z. Alla ord är illustrerade med färgsprakande och roliga bilder som väcker lusten att lära mer.
Vissa ord är långa, andra är korta. Vissa är jättelätta, andra superkrångliga. Sammansatta ord är kluriga, här gömmer sig ofta betydelser man kanske inte tänkt på. Butterfly betyder till exempel ordagrant smörfluga."

12 September - Författarbesök

Per Gustavsson läser sin nya bilderbok Prinsessan och den fasansfulla björnen.

"På morgonen när prinsessan vaknar är det som att något saknas. Det är tyst. Inga fåglar som kvittrar. Inget knak och brak från bullriga älgar. Alla skogens djur gömmer sig i prinsessans slott. Älgarna står i garderoben. En hemsk björn bråkar och förstör i skogen så inga andra djur vågar vara där längre. Prinsessan rycker ut för att lösa problemet förstås. Men inte ens hon rår på björnen själv, här krävs samarbete!"

23 Maj - Författare och illustratör på besök

Gudrun Wessnert och Magda Korotynska berättar om, och läser ur sin senaste bok Familjen Ratzbergers guide till Gamla Stan

En unik guidebok till Gamla Stan i två delar. Följ med familjen Ratzberger på en vindlande tur i Gamla Stans gränder. Ett humoristiskt, bildrikt äventyr för stora och små som kompletteras med en välfylld faktadel om de historiska husen och miljöerna.

"Vad gör man när tekoppen skallrar mot ens framtänder varje morgon? När ostförrådet flyttar på sig och grävskoporna hotar att demolera ens hem? Man flyttar. Särskilt om man är en råtta som bor under Slussen i Stockholm. Elina Ratzberger beger sig med familjen till Gamla Stan i jakten på ny bostad. Där finns de riktigt gamla husen, historia, mystik och äventyr. Och kanske rum för husvilla råttor..."

Gudrun Wessnert är historiker och arbetar som museilärare på Medeltidsmuseet. Hon har tidigare skrivit bland annat Sketna Gertrud och kung Magnus kalas, Spetshäxan, Spindelbarnen och Rävbarnen.

9 Maj - Nyskriven antologi

Bodo Bodo Filoo är en antologi fullspäckad med nyskrivna och nyillustrerade berättelser för bilderboksåldern.

Här uppstår spännande samarbeten mellan författare och illustratörer såsom Jujja Wieslander och Stina Wirsén, Åsa Lind och Sara Lundberg, Dan Höjer och Sven Nordqvist.

Lyssna till när några av författarna läser. Jujja Wieslander, Ylva Karlsson, Niklas Krog, Åsa Lind, Per Gustavsson och Mårten Sandén kommer till caféhörnan!

Svenska Barnboksakademin består av 18 av landets främsta författare och illustratörer. Tillsammans arbetar de för att stärka barnlitteraturen i Sverige. Nu har de för första gången samlats i en gemensam antologi med helt nyskrivet material.

25 April - Sagoläsning med Åsa Lind och Per Gustavsson

Äskil äter träd

"Björk, sälg, gran och asp. Äskil älskar träd! Men inte riktigt som andra barn. Det är inte trädkojor som lockar. Eller kottar. Äskil äter träd."

Åsa Lind har skrivit en rolig, charmig och galen historia på rim om trädkramaren Äskil. Per Gustavsson har illustrerat. Ca 3-6 år.

18 April - 3 författare läser småbarnsböcker

Pija Lindenbaum läser Jag hämtar nappen

"Micke ska passa Mannes lillasyster Titti. Bara en kort stund. Men… värst vad hon tjoar och ylar: oääää- OÄÄÄÄ! Titti låter bara högre och högre. Vad kan få henne att tystna? Det är tur att Micke är så påhittig!"

Emma Virke läser Toto maskerad

"Välkommen på maskerad! Nalle klär ut sig till en tant och Toto till en apa. Men när apan stjäl tantens hatt, dyker plötsligt en polis upp! Ett rafflande drama fullt av förvandlingar påbörjas."

Emelie Andrén läser Nisse och Nora plåstar om och Nisse och Nora städar

"Nisse & Nora plåstrar om och Nisse & Nora städar är de första två böckerna i en ny serie full av vardagsdramatik och stora känslor. Med sidor i tuggvänlig kartong vänder de sig till de allra yngsta läsarna, som får vara med när Nisse och Nora upptäcker världen."

28 Mars - Högläsning med Solja Krapu-Kallio

Vad drömde du om?

"Vad drömde du om? frågar Li's mamma och börjar försiktigt kamma ut sin flickas trassliga hår. De sitter intill varandra på sängkanten, Li är nyvaken och rufsig. Om en stund är det dags att klä på sig och gå till skolan. Men först berättar Li för sin mamma om den underliga, hisnande - ibland skrämmande - dröm hon haft under natten. Hon berättar om en fjärilshåv, ett monster, labyrintiska gångar, en blinkande fyr ... Och om hur hon överallt letat efter kompisen Lotta!"

Solja Krapu-Kallio är tvåfaldig svensk mästare i Poetry Slam och författare till diktsamlingar och romaner.

Sara Gimbergsson har ett trettiotal bilderböcker bakom sig. Illustrationerna är gjorda i akvarell, gouache och kollageteknik.

21 Mars - Sagoläsning med musik

Eva Susso läser sina småbarnsböcker Binta dansar, Lalo trummar och Babo pekar som nu kommer i efterlängtad nyutgåva. Evas son ackompanjerar på trummor!

Passar alla åldrar!

24 Januari - Högläsning och signering

Ulf Stark och Stina Wirsén kommer till caféhörnan och läser bilderboken Systern från havet.

"Sirkka måste resa ensam över havet till några hon inte känner. I det nya landet bor Margareta. Hon ska få någon att leka med säger hennes föräldrar. Det ska bli en överraskning. I tysthet hoppas Margareta att hon ska få en hund. Å, vad hon längtar! Men istället är det Sirkka som kommer. Föräldrarna har bestämt att Sirkka ska bo hos dem medan kriget i världen pågår."

Ulf Starks berättelse är gripande och symbolladdad. Stina Wirséns akvareller flödar av stämningar och färg. En bilderbok som inte lämnar någon oberörd!