Gästbok

I Bokslukarens Gästbok kan ni se vilka gäster vi haft på våra evenemang genom åren. Vi är otroligt glada och stolta att vi haft så många fantastiska författare, illustratörer, musiker och skådespelare här och vill gärna dela med oss av vår glädje över att vi lyckats locka hit en så diger skara konstnärer till vår lilla bokhandel. Vi arbetar hela tiden aktivt med att bjuda in våra favoriter till lördagsevenemangen och hoppas att Gästboken växer sig tjockare och tjockare för varje år!

Gästbok 2019

8 December - Julmusik med Verket!

Bandet Verket från Södra Latins yrkesmusiklinje spelar välkända jullåtar i egen tolkning. Den här gången med superbt stöd av sångare Saga Waermö och Johan Norborg. Garanterad julmyskänsla!

Konserten passar alla åldrar!

OBS! Dag och tid.

16 November - Högläsning med Ellen Ekman

Lördagsgodis och små presenter till alla barn (och vuxna kattälskare)!

Ellen Ekmans första egna bilderbok Idde och Hajen handlar om den kanske största barndrömmen av alla: ett husdjur.

Med sin karaktäristiska värme och humor berättar hon om Idde, "en sexårig crazy cat lady" som är tokig i katter och kan varenda mening i Stora kattboken utantill.

14 September - Sagoläsning med Pija Lindenbaum

"Det är jag och Musse och Elin i rummet. Det är jag som har en isbjörn på mej. Vi måste lägga Ungen i sängen. Han gnäller och är jobbig. Men han ska sova för vi måste till jobbet."

I Vi måste till jobbet får vi följa tre barns lek, från rummet ut i den vida världen - till sjukhuset, snabbköpet och skogen. Det är en lek som ibland är våghalsig, ofta rolig och alltid på allvar. Bland annat måste barnen operera en patient. Operationen går som den ska och patienten skuttar frisk iväg, men vad ska dom göra med allt blod? Ge det till vargarna, såklart!

Pija Lindenbaums bilderböcker bottnar alltid i barnens blick. Leken är drastisk och vi får vara med om såväl bilkörning i racerfart som nedbrottning av en elak häxa! En oförglömlig bilderboksupplevelse för barn och vuxna.

24 Augusti - Folkfest med Britta Persson och Adbåge

Folk: främlingar och vänner - nån du kanske känner är en uppföljare till systrarna Adbåges första gemensamma bok: Halsen rapar, hjärtat slår. Rim för 0-100 år, som förärade dem Lennart Hellsing-priset.

De mångbegåvade systrarna ,som genom åren fått mest uppmärksamhet för sina bilder, visar här än en gång prov på att de kan konsten att ge uttryck för både allvarligt och knasigt, på vers som spritter av språkglädje.

Britta Persson har tonsatt tolv av dikterna, och släpper en popskiva i samband med boken. Texterna har broderats ut och bildernas stämningar har fångats upp i melodierna.

Lisen och Emma läser ur boken och Britta spelar låtar från skivan. Passa på att köpa signerade böcker och vinylskivor!

15 Juni - Dryck & snacksprovning i caféet!

Tove Nilsson kommer till caféet och lagar goda drycker och snacks, ur sin bok Soda, lemonad & snacks.

Tove är kock, matskribent och sommelier. Hon anlitas regelbundet av Sveriges ledande mattidningar och TV4 Nyhetsmorgon. Tove hörs ofta i radio där hon delar med sig av recept och berättar om det senaste inom matvärlden.

Soda, lemonad & snacks har utsetts till svensk vinnare i kategorin Bästa Alkoholfria Drinkbok (Best Non Alcoholic Drinks Book) i den prestigefyllda tävlingen The Gourmand Awards, även kallad Kokboks-VM.

Du får lära dig allt om att koka hemgjord sodasyrup på bär, kryddor och örter, jäsa naturligt fermenterad soda, blanda perfekt balanserad lemonad och brygga din egen kombucha.

Här finns recept på Ginger Ale, cola, havtornstrocadero, Campari, fläderchampagne, Root Beer, ört- och citroninfusion, Barely Water, Green Cucumber Lemonade, Agua Fresca, Minty Ice Tea, Soda Cream Fizz, vattenmelon- och limeslushie, grapefruktsoda, blåbär- och lavendelfizz, Ice Coffee, Floats, Egg Cream och Bubble Tea.

Dryckerna serverar du med hemgjorda salta och söta snacks som friterade lökringar, fyllda poppers, pretzels, sesam- alg- och wasabipopcorn, Cheesy kale chips, rotfruktschips, Crispy corn tortillas med guacamole, tryffel- och kantarellchips, friterade oliver och churros.

Passa också på att spana in Toves övriga böcker: Ramen: japanska nudlar och smårätter (2016) och Ägg: recept och teknik (2018).

18 Maj - Cookie rookie: för dig som älskar att baka

Johanna Westman kommer till caféet och bjuder på tips och provsmakning från senaste bakboken för barn.

2003 kom Första Bakboken, en grundläggande, enkel bok om bakning för nybörjarna. Och nu kommer en reviderad, uppdaterad och uppsnyggad upplaga med stora kakor, småkakor, bullar och bröd. Klassikerna finns såklart med, men också nya recept, som whoopies, mums-mums och banankaka. Och lättbakade bröd, som nattjästa frallor, focaccia och filmjölkslimpa. Det finns också många tips och tricks, som jässkola, sockerkaksskola och kakdegsskola.

Recepten är oftast enkla, men det finns en del mer utmanande recept också. Boken vänder sig till unga bagare från ungefär tio år och uppåt.

11 Maj - Hugo- elak, blodtörstig och jättefarlig?

Gästspel av Bouldevardteatern och sagoläsning.

Skådespelare från Boulevardteatern spelar upp ett smakprov ur föreställningen för barn mellan 3-8 år. Fantasi, drama, spänning och humor i musik, sång och mim. Det blir även högläsning av Mia Nilssons bilderbok, som pjäsen är baserad på.

Läs mer om föreställningen hos Boulevardteatern.

27 April - Maja Säfström berättar om djurungar

Den tredje boken i serien om fantastiska fakta om djur - Fantastiska fakta om djurungar är på gång.

Den här gången handlar det om djurungar och deras föräldrar och allt fantastiskt de hittar på för att ta hand om sina små ungar på smartaste sättet! Lyssna till när Maja berättar om några av de roligaste djuren i caféet.

"Visste du till att flodhästars bröstmjölk är rosa eller att koalaungar måste äta mammans bajs innan de kan gå över till eukalyptusblad? Och att svanungar har större chans att överleva om de växer upp med två pappor än med en mamma och en pappa eller att en alpinsalamanders graviditet varar i upp till tre år!"

Passar alla åldrar.

6 April - Tjuvar i Bokslukarens café!

Nu är tredje boken om tjuvaktiga familjen Knyckertz här - Familjen Knyckertz och snutjakten.

Bovarna Per Gustavsson och Anders Sparring kommer hit och läser ur boken. Håll i värdesakerna!

"Snuten berättar i vartannat kapitel, utifrån sitt speciella perspektiv, hur det är att bo hos familjen Knyckertz. Allt är ganska mycket frid och fröjd, förutom att det kommit en ny tuff snut till polishuset, till och med Paul Isman är lite rädd för honom. Han går runt och kollar så folk har kvitto. Har man inte det åker man i finkan."

Rekommenderad ålder från 6 år.

30 Mars - Livemusik i skyltfönstret med Verket

Start kl 13:00 och därefter till och från, fram till ca kl 15:00.

Verket är ett band på fyra personer som spelar jazz, samt folk- och worldmusic-inspirerade låtar, oftast egenskrivna, men ibland varvade med traditionella och välkända stycken.

Medlemmarna är alla 16 år och går första året på Södra Latins gymnasium, varav tre går deras yrkesmusiklinje.

De spelar lite eget material, men även några av de barnlåtar som de fick höra när de var små. Allt från Georg Riedel och Jojje Wadenius, till Lennart Hellsing.

Passar alla åldrar.

23 Mars - Sagoläsning med Stina Wirsén

Stina tar plats i caféhörnan och läser nyutkomna bilderboken - Vem finns?

I de populära Vem-böckerna berättar Stina Wirsén som ingen annan för barn och vuxna om existentiella frågor, livsglädje, sorg och saknad.

Här möter vi spralliga syskonparet Mjau och Pip och deras familj. Men vilka finns i familjen? Och vem finns inte? Mjau och Pip är syskon. Det har de alltid varit. Innan de föddes låg de i varsitt ägg och väntade på att kläckas. Det fanns ett tredje ägg som väntade också. Men det kläcktes inte. Det var tomt. Det låg ingen liten unge i det ägget...

Med en imponerande enkelhet tar Stina Wirsén upp viktiga ämnen för stora och små på ett suveränt sätt.

Rekommenderad ålder från 3 år.