Gästbok

I Bokslukarens Gästbok kan ni se vilka gäster vi haft på våra evenemang genom åren. Vi är otroligt glada och stolta att vi haft så många fantastiska författare, illustratörer, musiker och skådespelare här och vill gärna dela med oss av vår glädje över att vi lyckats locka hit en så diger skara konstnärer till vår lilla bokhandel. Vi arbetar hela tiden aktivt med att bjuda in våra favoriter till lördagsevenemangen och hoppas att Gästboken växer sig tjockare och tjockare för varje år!

Gästbok 2012

16 December - Loranga och Masarin-söndag

llustratören Sara Olausson (Barbro Lindgrens systerdotter) som gjort serieböckerna om Loranga, Masarin och Dartanjang signerar Loranga 1 & 2 i caféet. Vi bjuder på minimazariner och små glas med Loranga.

OBS dag och tid.

2 December - 1:a adventsmys med sagoläsning och julmusik

Ulf Stark läser ur nya Jul i stora skogen och Anna Möller - fiol, Viola Martinsson - sång och Anna Malmström – klarinett, bjuder på julmusik.

Jul i stora skogen - "Det är 1 december, den månad då barnen räknar dagarna till julafton. Men det vet inte Vrese, den ilskna gamla gårdstomten, eller Nina och Kain, kaninbarnen, som bor med sin talrika släkt i Stora Skogen. Än mindre vet de att de för första gången ska fira jul eller att tomten ska komma.
Detta är en alldeles, alldeles underbar julsaga i 25 avsnitt, som kan läsas varje decemberdag fram till juldagen. Ulf Stark har förenat klassisk komedi med saga och drama och skapat en berättelse alla måste ta till sitt hjärta. Almapris-nominerade Eva Eriksson har skapat ett hundratal ljuvligt fina färgbilder av världsklass. Boken är ett av Ulf Starks och Eva Erikssons mest glädjebringande och stämningsfulla verk."

OBS dag och tid.

1 December - Julmys med Johanna Westman och Jens Linder

Johanna och Jens bjuder på smakprover och tips ur nya boken: December - från adventspyssel till nyårspartaj.

December är den alldeles för korta julmånaden som varje år är lika full av måsten! Följ då med i Jens och Johannas juliga förberedelser så kommer du att hinna med allt och lite till. Här hittar du inspirationen till julens mest glittrande julpynt och får de bästa recepten på de knaprigaste pepparkakorna, den godaste julmaten och den segaste kolan. Njut av en mysig adventsmorgon, bjud in grannarna på glöggkalas, ordna uppesittarkväll med familjen och - förstås - duka fram julaftonens dignande julbord. Avsluta sedan december med att imponera på gästerna med en nyårsmeny som de sent ska glömma!

24 November - Pärlans konfektyr – provsmakning!

Träffa personerna bakom Pärlans konfektyr och hör dem berätta om kolor, bakverk och dans.

En fäbless för 30- och 40-talets elegans och ett brinnande intresse för vackra, välgjorda sötsaker är melodin för Pärlans Konfektyr. Kopparkastruller fyllda med färsk ekologisk grädde, äkta smör, socker och glykos går här varma från morgon till kväll och de oemotståndliga kolorna tjusar både gammal och ung. Nu delar pärlorna med sig av hemligheterna bakom de populära kolorna samt bortglömda bakverk och desserter från 1900-talets svängigaste årtionden. Därtill bjuds det på såväl frisyr- som musiktips för att försätta dig i den omtalade stämning som har blivit Pärlans signum.

Passar alla åldrar.

10 November - Dockteatern Tittut – Min nattresa

Tittut spelar en kort trailer ur föreställningen.

"Jag trodde jag var en pojke. Det sa dom när dom väntade. Det kommer en liten pojke, sa dom. Det är en liten pojke därinne. Adam. När jag kom så sa dom att det kom en liten flicka. Jag blir en liten pojke, sen. När jag blir stor och min mamma blir liten."

En nattlig resa fylld av lekfulla funderingar som tar form med hjälp av rörelsen, musiken, en dockspelare och en mimare. Min nattresa utforskar från det lilla barnets perspektiv: Vem är jag? Varför är jag som jag är?

Rekommenderad ålder 2,5-6 år.

20 Oktober - Träffa astronauten Christer Fuglesang

Christer Fuglesang är den första svenska rymdfararen, docent i partikelfysik och har en gedigen bakgrund som forskare bland annat vid CERN. Han har tidigare utkommit med böckerna Människan i rymden: Från Sputnik till Mars, 13 dygn i rymden efter 14 år på jorden: Dagbok från rymden och barnböckerna Rymdresan och Sifferplaneten. Nu kommer tredje barnboken Vattenvärlden (ill. Johan Egerkrans).

"Får Markus och Mariana följa med på farbror Alberts nya äventyr? Det är två dagar kvar till påsklovet och han planerar en spännande resa med rymdskeppet Månlisa. Den här gången ska syskonen resa ner i havets mörker på 11 000 meters djup. De tackar glatt ja, utan att veta att de kommer att möta både jättebläckfiskar och sjöjungfruvarelser. Men är varelserna snälla eller farliga?"

13 Oktober - ABC å allt om D - för bokstavsbrukare i alla åldrar

Nina Ulmaja, formgivare och författare berättar om bokstävernas historia.

Bokstäverna har en spännande och, för de allra flesta, okänd historia. I ABC å allt om D får du veta varför de 29 tecknen ser ut som de gör. Hur A blev A, B blev B och vem som bestämde det. Här får du veta "ALLT" om bokstäver - hur de fungerar och vad som gör en text lätt eller svår att läsa. Bokstävernas utseende berättar också mer än det som står i orden - du ser direkt om de är tunga eller snabba, går festklädda eller har träningsoverall.

Bokstäver finns överallt idag och används till mycket annat än att bilda ord och meningar. Tänk exempelvis på hur du testar din syn hos doktorn. ABC å allt om D är en helt ny typ av ABC-bok som innehåller fascinerande fakta samt knasig kuriosa om människans bästa uppfinning - alfabetet.

Rekommenderad ålder 9-12 år.

6 Oktober - Bokslukarens 5-årskalas!

Födelsedagskalas med saft och bullar till alla barn. Cirkatider nedan.

Kl. 13.00 - Ulf Stark läser alldeles nya bilderboken Yakup tokstollen.
"Yakup är känd för sin klumpighet. Han ramlar in i saker, han tappar bort saker, han går vilse fast han bott i samma by i hela sitt liv. Nu närmar sig dagen för den stora pilkastningstävlingen och Yakup vill vara med. Men det får han inte för de andra. Det är för farligt. För tänk om han träffar någon med pilen."
Sara Lundberg har gjort illustrationerna. Ca 3-6 år.

Kl. 13.45 - Johanna Thydell läser sin och Charlotte Ramels nya bilderbok Det är en gris på dagis.
Det är en gris på dagis är en humoristisk, poetisk och lagom verklighetstrogen berättelse med knorr. Grisen står i sin hage och tittar på barnen som leker långt därborta på dagis. Grisen är ensam, han vill också vara med. Han gräver och gräver och rätt vad det är står han vid dagisets staket. Alla barnen blir överlyckliga. Men hur gömmer man en gris på dagis?.
Ca 3-6 år.

Kl. 14.00 - Showtajm.
Sång och musik med Lars, Daniel och Calle.

29 September - Gästspel Teater Tre

Vill veta!

Två systrar försöker hitta tillbaka till en närhet de förlorat. Genom trolleri och detektivarbete söker de bakåt i tiden för att finna varandra. Följ med i det spänningsfyllda sökandet efter försoning. Vad var det som hände?

Rekommenderad ålder 5-9 år.

Läs mer på Teater Tres hemsida.

22 September - Texmex från grunden med Jonas Cramby

Jonas bjuder på smakprov ur boken och tipsar om texmexmatlagning.

Texmexkökets smaker är välbekanta och älskade ändå känner de flesta inte till hur gott och enkelt det är att laga maten själv, från grunden. Jonas Cramby är en hängiven tacoälskare som i många år rest runt i USA och tittat in i köken. Faktum är att Jonas älskar mexmat så mycket att han döpt sin dotter till Margarita.

Boken innehåller ett sjuttiotal recept och går igenom texmexkökets grunder: så gör du egna tortillas, monterar bästa tacon, bankar ihop den perfekta guaccan, gör den hetaste chilisåsen, snickrar till en egen BBQ-smoker och så vidare.

Det är från USA:s gränsstater, snarare än direkt från Mexiko, som Jonas hämtar sin inspiration till den här boken. Som från Texas med sin robusta texmexmat inspirerad av både sin södra granne men också från cowboykulturen med sina bönor, ostiga enchiladas och rökiga BBQ. Eller New Mexico med sitt rökiga, lyxiga och mer autentiskt mexikanska kök samt Kalifornien med sin fräscha, vällagade mexmat så kallad fresh mex. Ofta gjord med fisk och skaldjur och alltid utan några som helst halvfabrikat så klart.

15 September - Showtajm - av Lars Arrhenius och Daniel Westlund

Lyssna på Lars och Daniel när de lirar låtar från skivan.

Showtajm är ett av de mest populära inslagen i barnprogramsblocket Bolibompa, i en tradition av svensk välproducerad barnmusik för hela familjen. I den 54-sidiga inbundna boken finns musiken från programmet. En CD-skiva med 22 låtar medföljer och i boken finns alla låttexter samt många färgbilder. För musiken står några av Sveriges mest etablerade musiker: Goran Kajfes, Gunilla von Bahr och Nils Berg. Lars Arrhenius och Daniel Westlund är konstnärer och musiker som producerat Showtajm åt SVT i tre år. Nya avsnitt kommer sändas i höst.

Passar alla åldrar.

8 September - Sagoläsning

Louise Lindfors läser Olof och Lena Landströms nya bilderbok Pom och Pim. Träffa också paret Landström som finns på plats för signering.

Pom och Pim går ut. Det är varmt. Solen skiner. Vilken tur! Så börjar berättelsen om Pom och Pims utflykt. En utflykt som ställer begreppen tur och otur på ända. Är det verkligen otur att det regnar? Eller är det kanske tur?

Lena och Olof Landström är mästare på att skapa stor bilderbokskonst för de allra minsta. Tillsammans ligger de bakom flera av barnens favoritkaraktärer som lammen Bu och Bä, samt pojken Nisse. Paret har även tecknat de klassiska tv-serierna Kalles klätterträd, Farbrorn som inte ville va' stor och Magister Flykt.

Rekommenderad ålder 0-3 år.

1 September - Författarbesök

Per Gustavsson, välbekant för många genom prinsessböckerna, kommer till Bokslukaren och läser sin nya bilderbok Maskrosdagen. Per ackompanjeras av Ole Vevle.

"Martin älskar maskrosor. Hans pappa vill bara rensa bort dem men Martin lyckas rädda tre stycken från att hamna på komposten. Tillsammans med maskrosorna leker Martin hela dagen. En poetisk och vacker berättelse om tiden som går och om att växa. Men också om livets, fantasins och naturens inneboende kraft!"

Rekommenderad ålder 3-6 år.

25 Augusti - Skolstart

Med Ingela P. Arrhenius & Moni Nilsson

Ingelas affischer och bilderböcker har ni säkert sett på Bokslukaren. Nu har hon gjort en serie fantastiskt bra pysselböcker med bokstavs- och siffertema.

Jag lär mig är en serie om 6 aktivitetsböcker från 4 år och uppåt. I Jag lär mig räkna leker vi med siffror och tal. Här får du räkna, rita och klura. Två ballonger flög till väders, hur många ballonger är kvar? Måla kvadrater, rektanglar och cirklar. I Jag lär mig skriva leker vi med bokstäver och ord. Här får du skriva, rita och klura. Para ihop rätt djur med rätt ord. Hitta rimord och fyll i korsorden.

Övningarna och pysslen är illustrerade av Ingela P Arrhenius och utformade i samråd med pedagoger. I mitten finns ett ark med fina klistermärken.

Monis nyutkomna lättlästa böcker om Slatten & Kakan är perfekta att sätta i händerna på dem som just håller på att lära sig läsa.

I den nya bokserien Äventyr i Paradiset får vi lära känna två nya barnbokshjältar - Slatten och Kakan, som är med om det ena spännande och roliga äventyret efter det andra. Äventyr i Paradiset är en lättläst bokserie med roliga illustrationer, spänning, äventyr, vänskap, korta rader, stor stil och fantasifulla händelser.

Ingela signerar affischer och böcker och Moni läser ur Slatten & Kakanböckerna.

26 Maj - Sagoläsning med Pija Lindenbaum

Bockarna Bruse på badhuset av Bjørn F. Rørvik (text) och Gry Moursund (ill). Svensk översättning av Pija Lindenbaum.

"Bockarna Bruse är på väg till vallen för att äta sej feta. Men på en skylt står det BADHUS 200 meter. - Kan vi inte sticka dit i år? Frågar mellanbocken. - Please, säger den minsta bocken. Då slipper vi gå över bron också. Det är så läskigt med trollet. Den största bocken ger efter och bockarna Bruse drar till badhuset. Men tror du att dom slipper undan trollet?"

Från ca 3 år.

12 Maj - Författarbesök

Författaren och historikern Gudrun Wessnert besöker oss och berättar om sin senaste bok Rävbarnen. Ännu ett strapatsrikt och otroligt äventyr med Sam och de andra övergivna barnhusbarnen som söker sina familjer längs ödsliga vägar.

"Sam Fraser och hennes kamrater är på väg till Blå bergen, men de fasansfulla barnhusföreståndarna är dem hack i häl, fulla av hämndbegär. Och de Blå bergen är inte det paradis de föreställt sig. Där härskar rävbarnen, det skoningslösa rövarbandet som ser räven som sin beskyddare - samma djur som förr skyddade barnhusbarnen och som Sam ständigt hade en inre dialog med. Rävens röst hamrar fortfarande i hennes huvud, men nu med en hotfull klang. Och hans päls har svartnat ...
Kampen mellan ont och gott verkar tillta, finns det några goda krafter som kan bistå barnen?"

5 Maj - Glasslördag

Kocken och konditorn Elisabeth Johansson lagar glass och bjuder på smakprov i caféet.

Glass innehåller allt du behöver veta för att lyckas göra egen glass. Kocken och konditorn Elisabeth Johansson delar med sig av drygt 170 recept på alla typer av glass och goda tillbehör. Här finns recept på krämig glassmaskinsglass, sorbeter, parfaiter och semifreddos. Men också hemgjorda pinnglassar, glasstårtor och glassbakelser till kalaset, kladdkaksglass och klassiska glassefterrätter som banana split och peach Melba. Du hittar också recept på yoghurtglass och äggfria och mjölkfria glassar med till exempel havremjölk som bas.

Smakerna i boken är många allt från jordgubbe, hallon, blåbär, vanilj, choklad, romrussin och stracciatella till saltlakrits, maple walnut, mynta, melon och kastanj. Recept finns också på olika glasstillbehör som hemgjort strössel, chokladdoppade strutar, rullrån, maränger och olika glassåser.

28 April - Stockholm från början

Författaren Jonathan Lindström läser ur och berättar om sin nya faktabilderbok om Stockholm.

"Äntligen en bok som verkligen berättar om Stockholm från början! Vi startar med Big bang, vulkaner, strutbläckfiskar, stenåldersjägare och vikingar, för att sedan via Birger jarl, Sveriges första feminist Sofia, häxor, pesten, stjärnskådare, kungamördare och Strindberg landa bland nutidens dagisfröknar, tunnelbanan och almstriden."

Rekommenderad ålder från 7 år.

25 April - Nattöppet!

Författarbesök och högläsning med Julia Dufvenius ur ELD - andra delen i Engelsfors-trilogin av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg.

Natten mellan onsdagen den 25 april och torsdagen den 26 april håller vi nattöppet kl 23:45-01:00 på Bokslukaren. Var med om den spännande och stämningsfyllda premiärläsningen med skådespelaren Julia Dufvenius och träffa författarna Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg.

Kl 23:45 läser Julia Dufvenius ur första kapitlet i boken, därefter startar försäljningen kl 24:00 och sen blir det signering med författarna.

Vi har lagt upp ett rejält lager av boken till försäljning, passa på att få ditt signerade exemplar. Alla nattpigga bjuds på varm dryck och Anna-Karins chokladbollsfralla.

21 April - Sagoläsning med Carin Wirsén

Högläsningsfavorit får fortsättning.

Äntligen får vi återvända till Häpen och Näpen i det mysiga pensionatet och bageriet Sockerbullen på Kruskakullen! En högläsningsbok som kittlar fantasin och ett språk som får tungan att dansa i munnen.

I det lilla bageriet på Kruskakullen är det full aktivitet. Nu är det inte bara lilla tanten och hennes barn Näpen och Häpen som jobbar med att baka bullar och knåda limpor. Nej, nu hjälper också moster Vimsa och alla småttingarna till. Bageriet går bra, men det är många munnar som ska mättas och när taket på pensionatet börjar läcka in vet lilla tanten inte hur hon ska få pengarna att räcka till. Och så är det något skumt med de små busfröna Lilling och Tvilling. De verkar ha hemlisar på gång … vilken tur att Häpen och Näpen är så bra på att lösa mysterier!

Full cirkus på Sockerbullen är ett lika myllrande och väldoftande äventyr som den första boken, Sockerbullen på Kruskakullen. Med en text som är anpassad för högläsning är det här en berättelse som passar både stora som små. Mysigt, knasigt och spännande blir det när Stina Wirséns läckra bilder blandas med Carin Wirséns mumsiga text. Samla mormor, farfar, syster och bror, det här en bok för hela familjen. Underhållande och förtrollande med en etisk twist!

14 April - Orkesterpop

Mija Folkesson och David Shutrick spelar låtar från senaste skivan Mäta med skägg.

Läs mer på Orkesterpops hemsida.

 

31 Mars - Lisen Adbåge läser Kurt och Kio vill ha kul

Knasroligt vardagsäventyr med helsköna Kurt och Kio!

Alla har kul. Alla utom Kurt och Kio. De har supertråkigt faktiskt. Så tråkigt att de bara måste hitta på något riktigt kul.

Men frågan är vad de ska göra. Åka skateboard kanske? Nä, hjälmen är för trång. Plantera blommor? Nä, de växer ju så lååångsamt. Det är visst inte alltid så lätt att ha kul. Antingen är det för svettigt eller för snurrigt, eller så måste man ha larviga kläder eller vara alldeles tyst. Men något kul måste det väl finnas som passar Kurt och Kio?

24 Mars - Författarbesök

Emma Adbåge läser Lenis Olle.

Nu är det slut på bebislekar och sockerhjärtan. Lenis Olle handlar om svartsjuka, om hur svårt det är att leka tre.

Det ska bli en jätterolig dag, Leni ska leka med Olle och slajmet. Bara hon och Olle hela dagen, de ska skratta och ha roligt. Som alltid när hon och Olle leker. Men när Leni äntligen kommer hem till Olle står det några okända skor i hallen, några skor som Leni inte känner igen. Det är snygga skor med glitter på! Plötsligt känns allt väldigt jobbigt, allt det glada är borta. Skorna tillhör Olles granne Kiran. Leni vill inte leka med Kiran, hon vill BARA leka med Olle.

"Leni bestämmer att hon inte ska vara glad på hela dagen, ingenting ska hon skratta! Inte ens när Olle gör grimaser skrattar Leni. Fast hon alltid brukar. Jo, en gång kan hon skratta förresten. Det är när Kiran sätter saft i halsen. Hon hostar och ser alldeles rolig ut. Då skrattar Leni lite i smyg."

17 Mars - Barbro Lindgren läser Andrejs längtan

Nu kommer en efterlängtad nyutgåva av Andrejs längtan, lagom till Barbro Lindgrens 75-årsdag! En älskad, omdebatterad bilderbok som också blivit dramatiserad familjeföreställning. En höjdpunkt i författarens och tecknaren Eva Erikssons rika produktion.

Boken fångar en drömsk atmosfär i den stora staden Sankt Petersburg. Andrej letar efter sin mamma. Hon är borta! Andrej tänker tillbaka på tiden inne i mammas mage. Han hade ett bättre liv då, innan han blev född. Mamma hade en blå klänning och att han hade ett eget rum och en trädgård med äppelträd och en glad liten hund där inne. Nu är Andrej och Vova på rymmen från barnhemmet. Lilla Vovas steg blir tyngre och tyngre. En hund slår följe med dem och till slut orkar de inte ta sig vidare. Men drömmen lever om en mamma, en mätt mage, en hund som får valpar och ett blommande äppelträd.

10 Mars - Författarbesök

Sagostund med författaren Jonatan Brännström och illustratören Joanna Hellgren - skapare av bilderboken Blixtslukaren.

"I den här fartfyllda godnattsagan om en storebror och hans yngre syskon får fantasin fritt spelrum. Barnkammarmiljön blir spännande och lite farlig med blixtslukare, farliga stormar, monster och översvämningar i en frejdig och poetisk kombination. Joanna Hellgrens generösa bildspråk samspelar fint med texten."

Från 3 år.

3 Mars - Gästspel av Dockteatern Tittut

En dansföreställning med dockor har länge varit en dröm. En annan dröm var att anordna en pianokonsert för de minsta barnen. Det blev en kombination! Under hatten är en föreställning där pianot är navet allt kretsar runt. Ur Erik Saties musik växer det fram poetiska bilder som ett drömspel eller kanske kompositörens tankar och visioner. Det är en föreställning utan ord där musiken och det visuella får tala.

Rekommenderad ålder 2-6 år.

Läs mer på Dockteatern Tittuts hemsida.

25 Februari - Författarbesök

Ulf Stark läser Kanel och kanin och alla känslorna.

Nu kommer tredje boken med Kanel och Kanin, Ulf Starks och Charlotte Ramels charmigt egensinniga figurer. Kanel och Kanin spelar ut hela sina känsloregister mot varandra och döljer inte ens sina sämsta sidor i den nya boken. Den innehåller fjorton roliga, rimmade verser om våra högsta och lägsta känslor och känsloyttringar, alltifrån avund och ilska till kärlek och ömsinthet.

4 Februari - Teater Tre gästspelar Hemma hos

En liten man i ett litet hus. En alldeles ovanlig dag. I Hemma hos finns magiska ting och fysisk humor i en absurd, poetisk vardagsberättelse som lekfullt ställer frågan om det är människan som styr omvärlden/tingen eller är det tingen som styr människan.

Rekommenderad ålder 3-6 år.

Läs mer på Teater Tres hemsida.