Gästbok

I Bokslukarens Gästbok kan ni se vilka gäster vi haft på våra evenemang genom åren. Vi är otroligt glada och stolta att vi haft så många fantastiska författare, illustratörer, musiker och skådespelare här och vill gärna dela med oss av vår glädje över att vi lyckats locka hit en så diger skara konstnärer till vår lilla bokhandel. Vi arbetar hela tiden aktivt med att bjuda in våra favoriter till lördagsevenemangen och hoppas att Gästboken växer sig tjockare och tjockare för varje år!

Gästbok 2023

17 December - Livespelning med Viktor Skokic och Anders Holmer

Musikern Viktor Skokic och barnboksförfattaren och illustratören Anders Holmer samarbetar och gör jazzmusik.

Texterna utgår ifrån Anders bilderböcker Allting händer och Ingenting händer. Viktor är kompositör och jazzmusiker i Viktor Skokic Sextett.

Nu får vi uppleva en mini-livespelning i caféhörnan på Bokslukaren. Ett perfekt tillfälle att ta en paus i julstöket och lyssna på musik och få en signerad julklappsbok av Anders!

Passar alla åldrar.

9 December - Téprovsmakning med Oki Tea

Kom och provsmaka goda téer från nystartade tévarumärket Oki Tea. Deras téer är förpackade i fina presentpåsar om 50 eller 100 gram. Deras julblandning är härlig och innehåller bland annat kanel, ingefära, kardemumma och nypon. Perfekt julklapp till alla som gillar té!

26 November - Astrid Lindgrens jul!

Provsmakning och signering med kocken och krögaren Fredrik Eriksson.

Kom och njut av riktigt härlig julstämning tillsammans med kocken och krögaren Fredrik Eriksson. Han bjuder på smakprov ur kokboken Min barndoms jul och tipsar om hur ni på bästa sätt får till de juliga recepten. Passa på att få ett signerat exemplar av Fredrik och ge bort i julklapp till nära och kära i alla åldrar!

Astrid Lindgrens berättelser har präglat de svenska drömmarna om julen, och maten spelar ofta en avgörande roll i dem. Här kommer äntligen en rikt illustrerad julkokbok utifrån hennes värld, att ständigt återvända till.

Min barndoms jul tar avstamp i pepparkaksbak med Bullerbybarnen vid första advent och sedan följer vi karaktärer, berättelser och Astrids egna traditioner genom högtiden, med tabberas och annandagskalas, fram till att Pippi avslutar firandet med en magnifik julgransplundring. På vägen bjuds vi på oemotståndliga recept på klassiska rätter och godsaker.

Fokus ligger på julen i Småland under tidigt 1900-tal, i Katthult, Bullerbyn och Junibacken och framför allt Astrids eget barndomshem Näs. Men här finns också plats för avstickare till Saltkråkan, Bråkmakargatan och Dalagatan i Stockholm, där Astrid levde större delen av sitt liv.

Bakom recepten står Fredrik Eriksson, som driver Långbro värdshus och restaurangen på Nationalmuseum, han är även gastronomisk rådgivare åt Nobelstiftelsen och har varit involverad i matutvecklingen på Astrid Lindgrens värld. Måltidshistorikern Richard Tellström bidrar med kulturhistoriska texter om julmat och traditioner.

Boken är rikt illustrerad med bilder ur böckerna, privata foton ur Astrid Lindgrens arkiv samt nytagna mat- och miljöbilder på ett Näs i julskrud.

18 November - Sagoläsning med Hanna Albrektson

Alla kläder på! är en bok som tar vid där Hela fina jag tar slut. Den slutar med sömnen och Alla kläder på! börjar vid väckningen. Precis som med alla Hanna Albrektsons böcker är det här en bok full av humor och färgglädje, och med ett barnnära perspektiv. Här får alla barn en varm gestaltning av det kluriga i att klä på (och klä av!) sig.

Lyssna när Hanna läser nya småbarnsboken Alla kläder på! Och några av sina andra fina böcker.

Rekommenderad ålder från 0-3 år.

11 November - Sagoläsning och ritworkshop

Augustnominerade Presenten av Emma Virke och Emelie Östergren.

Varmt välkommen till PRESENTEN -- en bok som inte liknar någon annan! Först bjuder boken in till Billys födelsedagskalas ... men det verkar som att vi kommit för sent. Alla gäster har hunnit gå och alla paket är redan öppnade. Förutom ett! En enda kvarglömd present gömmer sig i Billys rum.

Emma Virke och Emelie Östergren har med Presenten skapat något alldeles unikt: en bok som består av tre olika böcker i olika storlekar, som tillsammans berättar om sagans kraft. Om hur berättelser föder nya berättelser och lever vidare långt efter att man har läst sista sidan.

Lyssna på högläsning av boken och efteråt blir det ritworkshop med Emma och Emelie för de barn som vill!

Rekommenderad ålder från 4 år.

28 Oktober - Högläsning och ritworkshop med Johan Egerkrans

Johan Egerkrans läser och pratar om bilderna ur boken Nordiska väsen, som nu kommer i lyxig jubileumsutgåva. Vi plockar fram ritblock och pennor och så blir det ritworkshop tillsammans med Johan!

"Nordens mörka skogar, djupa sjöar och höga berg hyser en mängd mytiska varelser. Vi ser dem inte om de inte väljer att visa sig, men de gör sig ständigt påminda. När någon mystiskt försvinner i skogen, när man hör märkliga ljud på vinden, när mjölken surnat över natten är det de övernaturliga som varit framme.
En del väsen finner man i hela Europa, som drumliga jättar, mystiska troll, skira älvor och eldsprutande drakar. Andra, som den skönspelande näcken, nattens mara, skogens huldra och mylingarna, är typiska för Norden. De personifierar naturen i all dess nyckfullhet och en del av dem ÄR naturen."

Ny, utökad jubileumsutgåva! Nordiska väsen gavs ut första gången 2013. I dag ses den som en modern klassiker och de fantastiska bilderna har fascinerat tusentals små och stora läsare. Nu kommer en utökad jubileumsutgåva med ett tiotal nya väsen, däribland pesten, djävulen och helhästen.

21 Oktober - Sagoläsning med Pija Lindenbaum

Pija läser sin nya bilderbok Frekes fot.

När Freke Lundberg går och lägger sig har han sina helt nya skor på sig. Väldigt snabba och väldigt snygga. Precis såna han har önskat sig. Men när han vaknar på morgonen så är ena skon borta. Och den har tagit med sig foten!

Sagans värld möter en oemotståndligt absurd humor i Pija Lindenbaums nya bilderbok. Om hur det kan vara att längta efter något, förlora det och sedan vandra vidare i livet ändå, ett steg i taget.

Från ca 3 år.

23 September - Högläsning och musik med Sara Edwardsson och Ylva Hällen

Kom och träffa Sara och Ylva, välbekanta från SVTBarn sen 20 år.

Det blir högläsning ur senaste titeln Påhittiga Häxanne, i serien om förskolan Skräckis.

Efter läsningen blir det nyskriven livemusik och sång och så ges tillfälle att få böckerna signerade. Ylvas populära fantasyserie i fem delar - Ylvania, finns såklart inne!

27 Maj - Sagoläsning med Ellen Ekman

Tredje boken om kattokiga Idde är här! Ellen Ekman läser Idde och maskeradkalaset.

Alla barn får en minilördagsgodispåse med kattgodisar.

Välkomna på högläsning!

14 Maj - Högläsning för barn

13:00-14:00

Katarina Kuick, Emma Virke och Sara Ohlsson läser ur sina bilderböcker. Ta plats i soffhörnan och lyssna samtidigt som ni njuter av hembakat från caféet.

13 Maj - Bilderbokssamtal för vuxna

13:00-13:20 - Myllrande bilderböcker
Med Emelie Östergren och Jöns Mellgren

Hör Emelie och Jöns samtala och diskutera illustration, arbetsteknik och bilderbokens interaktiva möjligheter tillsammans med förläggare Erik Titusson.

13:30-13:50 - Färgstarkt för de minsta
Med Emma Virke och Helena Davidsson Neppelberg

Emma och Helena berättar om sina böcker och om hur man skapar illustrationer för de allra minsta. Samtalsledare: Erik Titusson.

14:00-14:20 - Anna Höglunds bildvärldar

Anna skapar sina världar analogt. Hon klipper och klistrar och bygger upp modeller. Hör henne berätta om sitt skapande i samtal med förläggare Erik Titusson.

29 April - Kalaslördag med Stina Wirsén

Stina Wirsén läser sin nyutkomna bok Vems kalas?.

"Det är födelsedag i Stina Wirséns Vem-värld. Gnis fyller år och alla kompisar ska vara med på festen. Fiskdamm och tårta och lekar. Så skoj!
Men plötsligt står Nallemammans väninna Fågel där i hallen och har tagit med sig ett barn som Gnis inte känner. Som absolut inte är bjuden. Så tycker Gnis."

Till Bokslukaren är alla bjudna! Kom och lyssna på boken och rita tillsammans med Stina så bjuder vi på saft och kalaskakor.

27 April - Träffa årets ALMA-pristagare

Träffa årets ALMA-pristagare Laurie Halse Andersson!

1 April - Högläsning och monsterverkstad

Kom och lyssna när Jesper Cederstrand läser sin och Clara Dackenbergs (ill) nyutkomna bilderbok Att trösta ett monster i caféhörnan.

Efter läsningen blir det ritstund med monstertema. Alla barn som vill får rita tillsammans med Jesper!

Rekommenderad ålder från ca 3 år.

12 Mars - Besök av ALMA-pristagaren Baek Heena

Träffa koreanska bilderbokskonstnären Baek Heena som fick Astrid Lindgren Memorial Award 2020. Baek signerar sina böcker i vårt café och det finns även tillfälle att prata en stund med henne!

Vi bjuder på "Molnbullar" och "Magiska godiskulor"!

21 Februari - Bokrean startar

Årets bokrea är större än vanligt och innehåller ovanligt många pärlor och storfavoriter. Förlagens reatitlar finns i högar, blandat med vår egen rea.