Gästbok

I Bokslukarens Gästbok kan ni se vilka gäster vi haft på våra evenemang genom åren. Vi är otroligt glada och stolta att vi haft så många fantastiska författare, illustratörer, musiker och skådespelare här och vill gärna dela med oss av vår glädje över att vi lyckats locka hit en så diger skara konstnärer till vår lilla bokhandel. Vi arbetar hela tiden aktivt med att bjuda in våra favoriter till lördagsevenemangen och hoppas att Gästboken växer sig tjockare och tjockare för varje år!

Gästbok 2013

14 December - Grattis till Augustpriset, Ellen och Eva!

Kom och fira med oss på Bokslukaren, vi bjuder på juliga pepparkakor.

Augustprisvinnarna Ellen Karlsson och Eva Lindström signerar Snöret, fågeln och jag.

Finstämd kapitelbok med både djup och humor! Äntligen ska Selma få vara på landet med mormor och morfar. Där behöver hon inte bry sig om att hon inte har någon bästis. Men fågeln pickar på och påminner henne hela tiden. Då är det bra att Snöret finns. Hon är lite galen och gör precis som hon vill. Och plötsligt pickar inte fågeln lika mycket längre. Debut av Ellen Karlsson med härligt skruvade illustrationer av Eva Lindström.

30 November - Astronautbesök med frågestund

Christer Fuglesang besöker oss och signerar Det svarta hålet den fjärde boken om Markus och Marianas äventyr med farbror Albert. Från ca 9 år. Passa på att ställa frågor till Christer om rymden.

"Dags för nya rymdäventyr med Markus och Mariana. Ännu en gång får syskonen följa med farbror Albert ut i rymden. Resan går rakt in i ett svart hål, där kvantfysikens alla mystiska och underliga partiklar sätter barnen på stora prov. Den kvantfysiska världen är helt annorlunda än den värld vi känner till. Saker kan vara på flera ställen samtidigt, vara sammanflätade på stora avstånd och katter kan vara båda döda och levande samtidigt."

16 November - Ord- och bildverkstad

Träffa författaren och illustratören till Stora bildordboken, Anna Ribbing och Mia Nilsson.

Bekanta er med alfabetet och prata om hur bokstäverna ser ut och hur de låter. Knäck läskoden med hjälp av de färgsprakande och roliga bilderna. Att namn börjar på olika bokstäver är något som barn tidigt har koll på, det finns självklart med i denna bok. Här finns också lite om olika ords historia. Man hittar långa ord, korta ord, ordgåtor och ord som kanske inte finns, men som borde finnas och ord man kan hitta på själv. Vissa är jättelätta, andra superkrångliga. Kan en bokstav låta på olika sätt? Var kommer orden från? Finns det verkligen något som heter ostfågel eller äppelfjäril? Här väcks lusten till bokstäverna, orden och språket!

9 November - Teaterbesök

Teater Tre spelar en kortis ur Hjärtat.

Funderingar från barn kring kärlek ligger till grund för arbetet med föreställningen "Hjärtat". Med rörelse, humor och mycket allvar skapar vi scenkonst ur människans mest grundläggande behov av kärlek.

Rekommenderad ålder 4-7 år.

26 Oktober - Författarbesök och sagoläsning

Per Gustavsson läser nya boken bilderboken När prinsessor går på zoo.

19 Oktober - Jazzmusik och bilderbok

Oddjob spelar.

Jazzoo är en bok + CD där bilder och musik samspelar och inspirerar barn i åldrarna 2-6 år.

Boken innehåller 13 musikaliska historier baserade på en brokig skara djur där Oddjob, ett av Sveriges mest kritikerhyllade jazzband med Goran Kajfes, möter Ben Javens färgfyllda, fantasieggande illustrationer.

Jazzoo är ett högkvalitativt barnalbum som även föräldrar kan digga loss och uppskatta. Egensinniga bilder och tidlös musik i Georg Riedel och Jojje Wadenius anda.

12 Oktober - Högläsning med Ulf Stark

Ulf läser sin och Sara Gimbergssons bok Ett syskon från yttre rymden.

"En liten pojke saknar systern han aldrig hade. Storasystern som dog vid födseln. När en ny flicka dyker upp på gatan stämmer allt - det måste väl vara hon? Hans syskon från yttre rymden! En hjärtknipande och rolig berättelse om saknad och vänskap."

Ulf Stark är en av landets största barn- och ungdomsförfattare som står bakom älskade böcker som Dårfinkar och dönickar och Kan du vissla Johanna. Nu är han tillbaka med en ny stark högläsningsbok, illustrerad av Sara Gimbergsson.

5 Oktober - Bokslukarens födelsedag!

Fira vår 6-årsdag med sagoläsning och saft och kakor!

Louise Lindfors läser Eva Lindströms senaste bilderbok Lunds hund. Efter läsningen blir det sång och musik med Louise och musikern Klas Gullbrand.

"Lund bor med sin hund Kulan. Kulan gillar att ta det lugnt. Och att titta på månen. Lund gillar att bygga saker. När Kulan säger att hon gillar månen, börjar Lund bygga någonting och en morgon ger han sig av. När Lund kommer tillbaka har han med sig någonting till Kulan."

Vi bjuder på saft och kakor.

28 September - Orkesterpop

Mija Folkesson och David Shutrick spelar låtar från nya skivan Värsta bråket.

21 September - Författarbesök och högläsning

Pija Lindenbaum läser sin alldeles nya bilderbok Ska vi va?.

18 Maj - Releasekalas med högläsning

Anders Sparring läser ur Karla Brottare och Boris Olsson - andra boken om Karla Brottare.

Karla gillar verkligen Josef. Tyvärr vet hon inte riktigt hur hon ska säga det till honom. Orden liksom stannar i Karla och hon blir helblyg bara hon ser honom. Som tur är går inte Josef i Karlas skola. Han går i en skola inne i stan där bara barn som är jätteduktiga på att spela fiol får gå. Så i sin egen klass kan Karla vara precis den hon alltid har varit. En glad tjej som tycker om att brottas.

Ända till den dagen hon förstår att det är något lurt med klasskompisen Sandra. Känner hon Josef? Är de kära? Som tur är träffar Karla den gamla brottaren Boris Olsson. Han är i varje fall på Karlas sida.

Efter högläsningen blir det saft och bullar till alla barn!

Rekommenderad ålder 6-9 år.

11 Maj - Sagoläsning x 2

Per Gustavsson läser sina två senaste bilderböcker Skuggsidan och Den stora smällen, den senare i samarbete med Mats Wänblad. Rekommenderad ålder 3-6 år.

Skuggsidan: Ragnar är glad för att det är långt till natten. Han håller upp sin penna mot solen som skrattar. När han vänder sig om ser han sin skugga. Skuggan skrattar inte för den har ingen mun. Ragnar gör en fågelskugga, men då kommer en kattskugga som kanske tänker äta upp den. Han flaxar med armarna så fågeln flyger iväg. Sedan följer han efter den in i en skuggskog. Det blir en spöklik vandring med pennan som skydd och hjälp.

En finstämd mysrysare om ett barn som tar makten över drömvärlden och bemästrar kusligheterna med sin fantasi.

Den stora smällen: Skeppet Lyckan sätter segel och familjen ger sig ut på långresa. Alla är ombord: Mamma, pappa och pojken. Och apan, så klart! Men när mamma ropar babord och pappa ropar styrbord är det inte lätt att hålla kursen. Lyckan går på grund.

Mats Wänblad och Per Gustavssons nya bilderbok Den stora smällen handlar om hur det kan kännas när ens föräldrar inte är sams och tillvaron ställs på ända. Men ibland kan även det nya, ovana, visa sig bli riktigt bra!

4 Maj - Provsmakning i caféet ur Minsta bakboken

Träffa Johanna Westman och Svante Gandini.

Baka bröd och bullar, grädda småkakor, vispa smet, och slicka skålar. Det finns så mycket kul att göra i köket när man är en ganska liten bagare!

Svante och jag har gjort en bok full med goda bakverk. Söta och salta. Stora och små. Det finns kakor för chokladälskare, bröd för de som är mellanmålshungriga, smarriga tips för kalasfixare och ljuvliga nutellabiskvier för de riktigt sötsugna.

Minsta bakboken (foto Eva Ankarvall) är en bok för de yngsta bagarna med bilder och tydliga anvisningar för alla moment. En bok som ger självförtroende till den allra osäkraste novisen i köket. Alla recept är godkända av den mest kräsna finsmakaren Svante, sex år.

Så på med förklädet alla bagarbarn!

27 April - Manneshow - sagoläsning och musik

Manne gräver ett hål

En dag när solen skiner och luften är het som i en bastu bestämmer sig Manne och pappa för att åka till stranden. Men när de kommer fram är allt förändrat. Svarta moln har dykt upp på himlen, fiskmåsarna har slutat skratta och glasskiosken är väldigt stängd. Pappa föreslår att de ska bygga sandslott istället för att bada. Det är pappa väldigt duktig på, visar det sig ...

I maj 2012 släpptes boken om Manne och hans egensinnige pappa som på sommarens varmaste dag kastar sig in i arbetet att bygga världens största sandslott och gräva världens djupaste hål. Nu, nästan ett år senare, har författartrion bakom boken, det så kallade Mannegänget, äntligen blivit klara med projektet att göra världens bästa högläsning (enligt dem själva). Högläsningen innefattar sång, musik, rekvisita, animerad film och en gnutta dockteater. Mannegänget är: Kalle Carmback - text, animation, berättare och sång. Mats Eriksson - Illustrationer, gitarrspel och sång och My Engström Renman - Illustrationer, sång och Herr Boom.

Titta på en liten film om Manne inför besöket på Bokslukaren.

Läs mer om Manne och hans Mannegänget på www.manneboken.se.

20 April - Illustratörsbesök från Tyskland

Den tyska illustratören Judith Drews besöker Stockholm i samband med utgivningen av Stockholm – Vimmelboken. (3-6 år)

Här kan du följa över 70 karaktärer som myllrar genom huvudstaden och som alla bär på en berättelse. Massor av kända och okända människor, figurer, djur, byggnader att hitta och upptäcka på varje uppslag. Vart är till exempel Selma på väg? Vem förälskar sig i Greta? Vinner Bajen matchen?

Vi får se Gamla Stan, Södermalm, Djurgården, City och dessutom besöka stadens museer.

Judith Drews är en av Tysklands mest älskade illustratörer. För att kunna skapa Vimmelboken har hon tagit över 1 500 foton och skissat hela sommaren. Resultatet är en unik skildring av vår huvudstad - för såväl stockholmare som turister.

13 April - Författarbesök

Barbro Lindgren läser Vi leker att vi är pippifåglar (illustrationer Camilla Engman).

När man leker pippifåglar kan vad som helst hända. Två på-låtsas-bröder flyger bland molnen, blir anfallna av örnar och jagade av mörkret. Plötsligt tar bensinen slut. Det är roligt, oförutsägbart och genialt.

Vi leker att vi är pippifåglar är en hyllning till fantasin och leken. Här finns inga regler, begränsningar eller tjatiga vuxna. Mamma och pappa har förvandlats till hönor. (3-6 år)

21 Mars - Tabu och värderingar i barnlitteraturen

Lyssna till ett samtal med några av våra mest intressanta nutida barnboksförfattare och deras förläggare. Hur tänker de kring innehållet i barnböckerna?

Mer information och anmälan

16 Mars - Författarbesök

Lena Sjöberg läser Cirkusloppor på luffen.

Sjömansklädda kackerlackor, skygga nattfjärilar och trånga gränder. Lena Sjöbergs nya bilderbok är ett fantastiskt äventyr om två cirkusloppor - en stor och en liten - i storstaden Madrid. Bland höga klackar, blinkande neonskyltar och smattrande vespor lever de tätt ihop, dricker cerveza och sover siesta. Spänning, dramatik och närhet! Cirkusloppor på luffen är en oemotståndlig bilderbok om äventyr och strapatser, men också om samarbete och om behovet att vara nära i svåra stunder. (3-6 år)

9 Mars - Releasefest med högläsning

Jöns Mellgren läser sin senaste bilderbok Sigrid och natten.

Sigrid har inte sovit en blund på trettio år. En tidig morgon när hon sitter vid köksbordet och sorterar müsli, hörs ett krafsande ljud under soffan. Det är natten som har irrat sig in till henne. Du får inte vara här, säger Sigrid. Hon låser in Natten i en kakburk. Fjorton timmar senare är det fortfarande dag. Ugglor och fladdermöss flaxar yrvakna omkring och folk på gatorna gäspar och gnuggar sig i ögonen.

Sigrid plockar fram natten igen och börjar berätta om sitt liv.

Återigen får vi stifta bekantskap med Jöns Mellgrens fint säregna bildvärld. Sigrid och natten är en poetisk och vacker godnattsaga som tröstar och värmer. (3-6 år)

Tidigare bilderböcker av Jöns Mellgren: Mustafa och stormen (2009) och Rufus i underjorden (2010).

Efter högläsningen blir det fest, vi bjuder alla barn på saft och minibullar!

2 Mars - Ture Sventon på besök!

Helge Skoog läser ur senaste nyutgåvan Ture Sventon i varuhuset. Minitemlor finns på cafémenyn.

Vad är det klokaste man kan göra när ens fina varuhus har drabbats av mystiska stölder? Och när en epokgörande vätska försvinner ur ett laboratorium? Naturligtvis att vända sig till privatdetektiv T Sventon, Stockholm.

P3X är den världsberömde professor Nickels senaste uppfinning. En vätska som tar bort all lukt, den värsta odör, likväl som den finaste vällukt. Med en flaska P3X i handen kan vilken bov som helst gå fri från vilka blodhundar som helst! Och det förklarar varför varuhushunden Ludvig inte kan få upp minsta spår efter den mystiske gråklädde man som nattetid hemsöker varuhuset City...

Men Ture Sventon lyckas givetvis med sedvanlig skicklighet att lösa denna även gåta. Den bov finns inte som lyckas överlista Sveriges – ja, kanske hela världens – skickligaste privatdetektiv.

21 Februari - Lorangakväll med pilsner och frön

Träffa Barbro Lindgren och hennes systerdotter konstnären Sara Olausson som gjort de två seriealbumen om Loranga. De samtalar om den verkliga bakgrunden till Loranga och visar bilder ur familjealbumen.

Entré 100 kr, betalas kontant i dörren. I biljettpriset ingår pilsner, Dartanjangs morfars knapriga frön och "tusen korvar".

Föranmälan krävs. Endast 30 platser tillgängliga. Ring eller mejla och boka, senast tisdag 19 februari kl 18.

9 Februari - Gästspel av Teater Tre

God natt min skatt (2-4 år)

"Hur gör man när man sover? Vem nattar vem och hur? Finns vännen kvar när man vaknar? Stjärnor tänds och drömmar föds. Från idémakaren Sara Myrberg, som ligger bakom succéföreställningarna Halli Hallå, Kloss och Klä på klä av."

Läs mer på Teater Tres hemsida.